четвъртък, 26 март 2020 г.

Пилешки дробчета почти по селски


  В последно време, може би от 2-3 години, в къщи пилешко месо не влиза - предпочитам пуешко или патешко. Изключение правят полешките дробчета заради високото съдържание на витамин В12 и някои други полезни неща в тях.
 Независимо от това, винаги предварително ги изкисвам в хладка вода, която сменям няколко пъти. След това ги подсушавам с кухненска хартия.
 За 3-4 порции са необходими около 500 грама дробчета, 2 глави лук (обелен и нарязан на ситно, но може и на едро)- носи и няколко стръка зелен лук; 3-4 скилидки чесън; 1 ч.л. захар; 1 дафинов лист; черен пипер и сол на вкус; 1 ч.л. червен пипер; 2/3 ч.ч. бяло вино (може да се замени и с бира, въпрос на предпочитание); За сервирането - домат, магданоз.
 Изпълнението е невероятно лесно и бързо: 
 В тиган се затряват добре 1 с.л. масло и 1-2 с.л. олио (зехтин за предпочиттане) и подсушените дробчета се запържват на части буквално за 2-3 минути - колкото да променят цвета си и се вадят в друга съдина.
 В същата мазнина се запържват чесъна и лука и като започнат да променят цвета си, се слага захарта и се оставят леко да се карамелизират. Слага се и цървеното пиперче и всичко се погасява с виното. Слага се и дафиновия лист и след като поври 2-3 минутки се връщат дробчетата. Сол и черен пипер на вкус и котлонът се изключва като тиганът се оставя върху него и се покрива с капак.
 Не изчаквам сосът да се поизпари или сгъсти, защото ни харесва да го има и да се топват залъчетата препечена филийка в него.
 Сервират се с нарязани домати и обилно поръсени с магданоз.
 Цялата врътна е 10-а минути за подготовка и максимум 15-а минути за приготвянето, а разелтатът е невероятен. 
 Става невероятно мезе, а ако има и в добавка варени картофи или картофено пюре, си е направо и готова вечеря.
 Да не пропусна за финал - НАЗДРАВЕ!

1 коментар: