петък, 6 март 2020 г.

Яхния от домашна наденица и праз


 Е те това е нещо, което се прави във всички случаи буквално за минути и става направо Дзверски вкусно.
 Не се необходими някакви особени продукти и в някакви спеиални количества.
  За домашната наденица съм писал и такава се съхранява във фризера постоянно. Когато свърши, се прави нова партида и си чака реда. Ако човек няма такава или не си прави, просто трябва да си купи хубава и качествена дебела наденица от магазина.
 Другата необходима съставка е праз, но когато го няма може да се замени с лук.
 За 4-5 порции са необходими максимум 500 грама наденица, един  голям стрък праз (или 3-4 глави обелен и нарязан на ситно лук). 
 Изпълнението е направо елементарно:
Докато извадената наденица от фризера престоява да се размразява, стръкът праз (или главите лук) се почиства и нарязва на не много ситно. Обелват се и се резват 3-4 скилидки чесън.
В тигана се загряват 2-3 с.л. мазнина (излишно е да казвам, че ползвам основно гъша мас). В нея за кратко се пущат парчетата нарязана наденица, които след леко зачервяване се вядат в някаква съдина. Следва запържване на праза (лука) заедно с нарязания чесън. Добавя се 1 ч.л. червен пипер (предпочитам лютив), разбърква се и се добавя 1-2 с.л. доматено пюре или около 200 грама обелени и нарязани домати, както и 1 с.л. брашно. Долива се 1 ч.ч. топла вода ( с 1/2 вода и 1/2 бяло вино става още по-добре). Добавя се 1 с.л. от домашната сушена зеленчукова подправка, (сол и черен пипер на вкус), връщат се парчета наденица и се оставя на намален котлон да си къкри до готовност.
Как ще се сервира е въпрос на предпочитание, но ястието си върви с добро питие.
Пробвайте и НАЗДРАВЕ!

Няма коментари:

Публикуване на коментар