събота, 28 март 2020 г.

Майонеза от слънчогледови семки


 Знам още преди да започна да пиша, че веднага ще се намерят поне 100-а човека, които ще ми обяснят, че това не е никаква майонеза, а е някакъв сос. Нека да запазят мнението за себе си и да пробват ако искат да хапнат нещо невероятно вкусно. А иначе са прави - това по-скоро е някакъв тип майонезен сос, но мога да гарантирам, че е Дзверска вкуснотия.
 Съставките са - сурово белено слънчогледово семе 100 грама; 1 скилидка чесън, меката  част на четвърт лимон, 2 ч.л. горчица - по една идея сол и черен пипер. А и да не забравя - около 100 мл олио.
 Изпълнението е направо елементарно - като при яйчената или млечната майонеза.
В купата на пасатора се слагат чесъна, горчицата, лимона, солта и черния пипер, както и 100 гр. слънчогледово семе и се налива филтрирана (или минерална вода), колкото да го покрие и се оставя така за известно време - за около 2 часа семето поема водата и набъбва.
След това започваме да пасираме.
Отначало е нещо ужасно - става някаква каша и започваш да си мислиш, че всичкото това начинание е празна работа. Никакво отказване - в един момент всичко започва да става кашеобразно. Ако е много гъсто, се добавят 1-2 с.л. топла вода ... 
Това пасиране отнема около 1-2 минути. Тъй като пасаторът ми е старичък (като мене), му давам малко почивка. След това продължаваме с пасирането като олиото се налива на струйка ...
При мене, на око, отне около 100-а мл олио, за да се сгъсти достатъчно.
Добавянето на още олио я сгъстява напълно достатъчно.
В процеса на пасирането слънчогледовото семе така се смила, че изобщо не се усеща.
Абе става си точно като майонеза и то много вкусна.
Ако не знаеш от какво е направена, в никакъв случай няма да познаеш, че е основно от слънчогледово семе.
Впрочем, нямаше да съм Я, ако не бях пробвал и стандартния вариант: едно яйце и всичко останало, както го описах. 
Е, те това си е направо истенската майонеза - специално за критиците.
Та с тази яйчено-слънчогледовата направих една уникална салата - намачкани варени картофи, обезкостена и почистена пържена риба и доста подправка.
Стана направо Дзверски убиец-мезе към водката.

Та да взема да се довърша - тази майонеза е много по -полезна и наистина много вкусна.
Призовавам и най-големите скептици да вземат да пробват и тогава съм готов да коментирам ...
Така че пробвайте и се наслаждавайте на нещо наистина много вкусно. Дори руска салата да направиш става невероятна.
Мога само да кажа Пробвайте - ще очаквам някой смелчак да се е престрашил ...

7 коментара:

  1. Бате,
    записвам рецептата.Правя и кисело мляко от белен слънчоглед - фементира на топло и става досущ като животинското.А майонеза правя и със соево брашно, брашно от нахут, с орехи и с други ядки.Стават прекрасни веган майонези.А майонезата с яйца я правя със сурови жълтъци от домашни яйца.
    Преориентирал си блога към някои по - здравословни постни рецепти.Браво, сега е Велик пост !
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ако може малко повече за това мляко. Много ме заинтригува.

      Изтриване
    2. Виждам, че въпросът е от преди три години, но нека все пак да дам и аз нещо на този блог и желаещите да научат как се правят ядкови "млека" - пресни и кисели.
      Това, което ще опиша по-долу, е на база на моя опит от няколко години - не претендирам, че е най-доброто или най-правилното, нито че е единственият начин да се направят такива постни "млека". По начина, който ще опиша, правя най-вече мляко от кашу или от бадеми, но със същия успех (като все пак трябва малко да се променят някои неща) може да се приготвят от овесени ядки, от слънчогледови или тиквени семки, от лешници, от макадамия или други ядки по избор (с уточнението, че фъстъците не са ядки, те са бобово растение).
      И така, ето как процедирам. Описвам стъпките за мляко от кашу - лично на мен то ми допада най-много, поради по-неутралния вкус. Вземам един пакет сурово кашу (200 гр.) и заливам ядките с вряла вода. Оставям ги така да киснат не по-малко от 6 часа, най-добре една нощ или един цял ден. Има и вариант, при спешна необходимост, вместо да се киснат да се варят 15 минути, но не го препоръчвам. След накисването се измиват добре и се слагат в каната на мощен блендер (този, който ползвам е 1200 вата, но предполагам, че с малко по-слаб пак ще стане, но прекалено слаб). Наливам вряла вода колкото да покрие един-два пръста ядките. Пускам на минимална степен и постепенно засилвам до максималната. Блендирам така не повече от минута, след което доливам още вряла вода - толкова, колкото мляко искма да получа като количество. Обикновено на 200 грама сурово кашу е достатъчно да се използва общо 800-1000 мл. гореща вода по описания начин. След като добавя цялото количество вода, блендирам още около половин до една минута и млякото е готово. В този вид и с тази температура млякото много се доближава дори и по вкус и аромат на кравето мляко (разбира се не очаквайте стопроцентова аналогия). Може веднага да се налее в подходящи бутилки или буркани с винт, и ако се обърне с капачките надолу, ще се вакуумира. След изстиване се съхранява в хладилник. В неотворено състояние може да изкара до един месец.

      Изтриване
    3. Как от този продукт да се приготви кисело мляко? Единият вариант е докато е още топло прясното мляко (температура ок. 37-40°) да се обърка с едно пакетче закваска за веган млека (аз ползвам ето тази: https://genesisprobiotic.com/produkt/%D0%B7%D0%B0%D0%BA%D0%B2%D0%B0%D1%81%D0%BA%D0%B0-%D0%B7%D0%B0-%D0%B2%D0%B5%D0%B3%D0%B0%D0%BD-%D0%B9%D0%BE%D0%B3%D1%83%D1%80%D1%82/), но може да се ползва и капсула пробиотик - отваря се капсулата и се изсипва съдържанието. След като се обърка добре (обикновено го правя в голям стъклен буркан, но може и в друг съд, като веднага след това се прехвърли в буркани), се оставя на топло като се завива с одеяло, за да държи температурата или, както правя аз, оставям го във фурната на 40° за една нощ (заквасвам го вечер и го оставям до сутринта - така си гарантирам, че фурната няма да е необходима за нещо друго :)). Ако се прави в голямата жега през лятото, не е нужно да се вземат специални мерки за запазване на топлината. Общо го държа така 10-12 ч. След което се оставя да се охлади до стайна температура и се прибира в хладилник без да се разбърква. Когато се охлади до 10°, е готово за консумация. Вкусът става доста близък до кравето кисело мляко.
      Може да се приготви от бадеми, семена, други ядки, но тогава трябва да се съобрази времето за накисване - напр. за слънчогледа времето е 2-4 часа. За бадемите, лешниците и другите ядки е колкото за кашуто.
      Нека обясня защо използвам вряла вода за наксиване и след това за разбиването в блендера. Целта е да бъдат убити микроорганизмите по суровите ядки и семена, както и да се унищожат в по-голяма степен ензимните инхибитори, които пречат на храносмилането (то такава им е ролята - по този начин предпазват семената и ядките). Суровите ядки нерядко биват заразени с афла токсини, които за човека са канцерогенни, а високата температура ги убива и разгражда. Е, само с накисване не изцяло, но все пак е по-добре. При този начин на накисване с гореща вода, трайността на готовия продукт се увеличава в пъти. Когато съм правил млякото с накиснати в студена вода ядки, то се разваля само за няколко дни в хладилника. С гореща вода може даже и повече от месец да се съхрани в хладилник, ако се налее в предварително дезинфекцирани бутилки/буркани на 140° във фурната за поне 15 минути (капачките ги дезинфекцирам със 70% етилов спирт).
      Има вариант да се заквасят ядки, които не са с консистенция на прясно мляко, а много по-гъсто, като така се получава нещо като цедено ядково кисело мляко. Просто се налива много малко вода, само колкото да се разбият в блендера. Но тук трябва да се има предвид, че след това при заквасването трябва да се използва три пъти повече закваска и да се държи по-дълго време на топло (12-15 ч.), иначе не става. Вероятно при липса на достатъчно течност, бактериите по-трудно се размножават.
      Това е, което се сещам на момента, ако някой има въпроси, нека пиша - ще се опитам да влизат от време на време, за да видя има ли такива и да отговарям.

      Изтриване
    4. Много полезни допълнения - направо откровения. С Ваше разрешение бих ги сложил най-отдолу на публикацията, че не всеки чете коментарите

      Изтриване
    5. Аз нямам нищо против - нека бъдат от полза за всеки, който проявява интерес.

      Изтриване
  2. Благодаря ти за оценката. Действително, реших, че на нашата възраст, трябва да има и нещо здравословно, че ... Много прекаляваме и трябва да се детоксикираме :)

    ОтговорИзтриване