неделя, 8 март 2020 г.

Сутляш, сутляч или мляко с ориз


 Нямах намерение да правя публикация за този любим на много хора десерт, но преди дни Чедото попита как да го направи. Мислех си, че е много лесен, но и при него си има определени тънкости.
 От друга страна, го правя както го правеше Баба. Това ми беше любимият десерт не само като дете, но и до преди години, когато ограничих сладкото до максимум. Въпреки това, от време на време си го позволявам.
 Необходими са: 1 ч.ч. ориз, 2 1/2 - 3 ч.ч. топла вода, 1 л. прясно мляко, 1 ч.л. ванилова захар, захар на вкус (слагам максимум 3 с.л. захар, но е малко - поне около 150 грама), канела за поръсване, поне 1 с.л. масло и толкова царевично нишесте.

 Изпълнението е точно както Баба го правеше с едно малко мое допълнение.

  •  Оризът се слага в голяма цедка и се измива добре под течаща вода. Както си е в цедката се слага с купа вода да престои за малко.
  •  В тенджерка се слага маслото, изчаква се загрее и оризът се сипва в нея. Запържва се докато леко побелее (остъкленее).
  •  Наливат се 2 1/2 ч.ч. топла вода (не вряла) и се намаля силата на котлона с 1/3 и оставя да си къкри и да си поема течността. При нужда се долива още молко топла вода.
  • Когато оризът е почти сварен започва да се налива прясното мляко на части като от литъра се отделят около 100-150 мл, в които се разтваря царевичното нишесте.
  • Когато оризът вече е сварен и поел по-голямата част от прясното мляко, се слагат ванилената захар и захарта. Разбърква се добре и му се сипва останалото мляко с размитото в него нишесте. Вари се още 3-5 минути - до леко сгъстяване.
  • Разсипва се по купичките.
От тук нататък:
Първият вариант: обилно посипване с канела и оставяне на изстине.
Вторият: да се остави малко по-течно преди разливането в купичките и след това запичане във фурната на вентилатор на 150С буквално за няколко минути и пак ръсене с канела.

Харесвам си го и в двата варианта и с повечко канела.

П.П. Признавам си и още един грях - понякога си позволявам да го залея със сока на някое сладко - от сливи, боровинки, т.е. каквото имам под ръка. А през лятото и да му бухва отгоре една топка сладолед.

Невероятен десерт се получава.
Правете смело и му се наслаждавайте. Няма нищо общо с тривиалния ориз с мляко. 
и мънинки и не толкова ще бъдат очаровани. Важното е да се вари бавно и оризът да се "разкапе" ...

Няма коментари:

Публикуване на коментар