четвъртък, 24 юли 2025 г.

КЮФТЕТА - ШИШЧЕТА

 


    Днес няма да има рецепта, а просто една идейка как да се разнообрази приготвянето на традиционните кюфтета. Първо, печени са във фурната и второ, оформени са като шишчета и защо ли не?
Оформят се кюфтета, които се нанизват на плоски шишчета. Нареждат се в леко намаслена тавичка или пък покрита с хартия за печене. Може отдолу да се наредят и нарязани тиквички, патладжанчета, резени домат или лук. Същото може да се направи при нанизването на кюфтетата на шишчета - резен чушка, кюфте, резен лук, или тиквичка, кюфте, домат и т.н. - всичко е въпрос на въображение и мерак.
Печенето - в предварително загрята фурна, на 170С с вентилатор като трябва да се наглеждат и по някое време поне веднъж да се обърнат и от другата страна. Така се опичат по-равномерно. Печенето отнема малко повече от 30-а мин., но то си зависи от каймата, от фурната, от това, колко опечени искаме да бъдат и т.н. - та затова - до готовност.
Приготвянето на каймата за печени във фурната кюфтета има малка особеност, която ще споделя и тя е, че в нея почти не се слага хляб или ако се слага трябва да е малко - филийка, две ... По-добре лукът да се смели заедно с месото и сетне хубаво месене с подправките (черен пипер, сол) и лед. За сгъстяване като се сложат яйцата - малко грис.
Друг път ще отделя повече време и ще напиша доста по-подробно - например както съм писал за направата на класически пържени кюфтета.

Така и така съм почнал да пиша за шишчета, ето и няколко идеи за тях от блога ми:

"Шишчета" по селски на тиган


Пробвайте и няма да съжалите и НАЗДРАВЕ!

сряда, 23 юли 2025 г.

ПАТИЦА НА СКАРА ВЪВ ФУРНАТА

 

    Това е една от най-лесните рецепти за приготвяне на патица, която просто става дзверски вкусна.
    В някои от веригите продават едни патици (за съжаление предимно унгарски, а не български) и от зор добичетата са до около 2 килца. На прИмоция са на напълно приемлива цена дори и за сеньори (демек за пенсионери). 
    Най-важното е, че са необходими минимум продукти и се прави много лесно. Букмално за приготвянето се искат 20-а минути и сетне малко търпение да се опече във фурната.
И така необходими са една прИмационална патка, която се намазва със сол, черен и червен пипер, смесени с малко масло. Внимателно под кожата й се напъхва също малко масло със сол. За да я напълним - осоляваме на вкус и в коремчето набухваме нарязани на ситно ябълки, портокал, идея лимон и най-странното - малко смокини. Може и някоя друга ядка - ей така за разнообразие...
Другото са картофи - обелени, нарязани, овкусени със сол, розмарин и църно пиперче.
После е лесно картофчетата се слагат в голямата тава на фурната, над нея решетката и паточето най отгоре.
Фурната се включва на 170С с ветилатор и се забравя за около за час. Признавам без бой - патката един път я обръщам от корем на гръб за 20-а минути и сетне пак да си заеме положението като на плаж през този юли с почти 40С на сянка.
Печенето е окола час и 20-30 минути - като я боцнеш, ножчето да потъва в нея и ...
Вади се след изключването на фурната и се оставя да поизстине. Сетне се разфасова и е готова за сервиране с пемените картофки.
Внимание - душичките са поели от опадалата мазнина на патката, но за да не прегорят съвсем искат и малко бяло винце или бирица...
БАНУС:
При сервирането част от костите се отделят, има и месце, което изостава и на другия ден може да се направи най - невероятната патешка супа, за което бих писал отделно.
Напълно бюджетно и най-важното адски лесно и бързо за приговяне - само малко търпение при печенето и наблюдаване - да не извадим от фурната "нигро", а трябва да получим немска туристка изкарала на плажа поне 7 часа.
Пробвайте, лесно е и никак, ама никак да съжалите и     НАЗДРАВЕ!

вторник, 22 юли 2025 г.

ОРЕХОВО МЛЯКО или "мляко" от орех

 

    В момента са много популярни т.нар. ядкови млека - продават се почти навсякъде и цената им е направо солена, особено ако отпред им стои едно БИО. То едни орехи от село няма как да не са био, ама нейсе да не се хващаме за думите ... 
    За ползата от орехите изобщо няма да пиша - всеизвестна е, а всичките им полезни вещества преминават в млякото. Затова директно преминавам към направията.
За 1 л мляко са необходими 150 грама орехови ядки, а за много по-наситен вкус може и 200 грама.
Ядките се измиват много добре  и им се налива около 0,5 л филтрирана вода (да няма флуор). Желателно е и да не е минерална. Може да е от т.нар. трапезна, ако не щете филтрирана чешмяна. Нашата хасковската е отвратителна и просто я изключвам за употреба.
Нека да престоят така поне една нощ,че може и повече ... Някои хора биха казали тази вода да се изхвърли, защото леко си е променила цвета и става кафява. 
Може как да не може, но ще изхвърлил и маса от полезните вещества на орехите, които са преминали във водата. И нищо няма да спечелим освен малко по-бял цвят...
След това следва пасиране за около 1 минута - първо на бавната, сетне на бързата степен.
Прецежда се и остават твърдите частици от ореха. 
Връщат се отново в купата на блендера, долива им се отново около 0,5 л водичка и отново блендираме.
Е, няма как - пак прецеждане ...
Млякото ни от орехи е готово. 
Големите мераклии в този втори етап могат да сложат 1-2-3 с.л. мед, който при бендирането ще се разтвори идеално и ще овкуси и подслади млякото. 
Това не го правя, защото срокът на трайност се съкращава едва ли не до два дни ...
Впрочем подслуждането може да стане и с обезкостени фурми още при първото блендиране.
След прецеждането остава доста от твърдата част на орехите, която може да бъде изсушена - на слънце, във фурната и т.н. и да се ползва като орехово брашно. Каквото и да е извлечо от тях, все са останали полезни вещества и не трябва да се изхвърлят.
Ползата е двойна и тройна. 
В самото мляко е всичко от орехите и можем да се наслаждаваме на идеална напитка. В интерес на истината може и да се свари и да се ползва така.

П.П. А сега се дръжте за масата - не мога да не споделя и следващото:

Как се прави ядково мляко съм писал ей тука

 БАДЕМОВО МЛЯКО



    По същия начин може да се направи и мляко от кашу и от какви ли не още ядки - например лешници, изсушени ядки на авокадо и т.н., т.н. 
Такова мляко носи на варене ... дори и най-изненадващото - на подквасване като кисело мляко - само че трябва да е добре подсладено и да се ползва готова закваска. Не става със закваска от друго кисело мляко и не пробвайте- няма да стане. Но темата е друга и ще отделя време за друга публикация ...
    В духа на написаното само да кажа, че това мляко - от ядки, е идеално за направа на палачинки от най-разни видове:
Ей тука съм пуснал няколко рецепти като

Палачинки без брашно

ОВЕСЕНИ палачинки или палачинки без брашно и прясно мляко


И след като писах всичко това, да взема да напиша и още нещо - крем карамел от орехово мляко:
Можете ли да си представите крем карамел без мляко? Трудно... 

Истината е, че става идеален, но трябва да се има предвид, че ако в рецептата се изискват 6 яйца, трябва да се добави още едно "за сигурност". Няма да слагам снимка и нарочно - нека има някакъв интерес!
И тъй като тука се сетих за ореховото масло, което е съвсем друга тема ... спирам.
За фивал - пробвайте и ще сте доволни и ще спечелите.
Трудно ми е, но казвам  НАЗДРАВЕ!