вторник, 22 юли 2025 г.

ОРЕХОВО МЛЯКО или "мляко" от орех

 

    В момента са много популярни т.нар. ядкови млека - продават се почти навсякъде и цената им е направо солена, особено ако отпред им стои едно БИО. То едни орехи от село няма как да не са био, ама нейсе да не се хващаме за думите ... 
    За ползата от орехите изобщо няма да пиша - всеизвестна е, а всичките им полезни вещества преминават в млякото. Затова директно преминавам към направията.
За 1 л мляко са необходими 150 грама орехови ядки, а за много по-наситен вкус може и 200 грама.
Ядките се измиват много добре  и им се налива около 0,5 л филтрирана вода (да няма флуор). Желателно е и да не е минерална. Може да е от т.нар. трапезна, ако не щете филтрирана чешмяна. Нашата хасковската е отвратителна и просто я изключвам за употреба.
Нека да престоят така поне една нощ,че може и повече ... Някои хора биха казали тази вода да се изхвърли, защото леко си е променила цвета и става кафява. 
Може как да не може, но ще изхвърлил и маса от полезните вещества на орехите, които са преминали във водата. И нищо няма да спечелим освен малко по-бял цвят...
След това следва пасиране за около 1 минута - първо на бавната, сетне на бързата степен.
Прецежда се и остават твърдите частици от ореха. 
Връщат се отново в купата на блендера, долива им се отново около 0,5 л водичка и отново блендираме.
Е, няма как - пак прецеждане ...
Млякото ни от орехи е готово. 
Големите мераклии в този втори етап могат да сложат 1-2-3 с.л. мед, който при бендирането ще се разтвори идеално и ще овкуси и подслади млякото. 
Това не го правя, защото срокът на трайност се съкращава едва ли не до два дни ...
Впрочем подслуждането може да стане и с обезкостени фурми още при първото блендиране.
След прецеждането остава доста от твърдата част на орехите, която може да бъде изсушена - на слънце, във фурната и т.н. и да се ползва като орехово брашно. Каквото и да е извлечо от тях, все са останали полезни вещества и не трябва да се изхвърлят.
Ползата е двойна и тройна. 
В самото мляко е всичко от орехите и можем да се наслаждаваме на идеална напитка. В интерес на истината може и да се свари и да се ползва така.

П.П. А сега се дръжте за масата - не мога да не споделя и следващото:

Как се прави ядково мляко съм писал ей тука

 БАДЕМОВО МЛЯКО



    По същия начин може да се направи и мляко от кашу и от какви ли не още ядки - например лешници, изсушени ядки на авокадо и т.н., т.н. 
Такова мляко носи на варене ... дори и най-изненадващото - на подквасване като кисело мляко - само че трябва да е добре подсладено и да се ползва готова закваска. Не става със закваска от друго кисело мляко и не пробвайте- няма да стане. Но темата е друга и ще отделя време за друга публикация ...
    В духа на написаното само да кажа, че това мляко - от ядки, е идеално за направа на палачинки от най-разни видове:
Ей тука съм пуснал няколко рецепти като

Палачинки без брашно

ОВЕСЕНИ палачинки или палачинки без брашно и прясно мляко


И след като писах всичко това, да взема да напиша и още нещо - крем карамел от орехово мляко:
Можете ли да си представите крем карамел без мляко? Трудно... 

Истината е, че става идеален, но трябва да се има предвид, че ако в рецептата се изискват 6 яйца, трябва да се добави още едно "за сигурност". Няма да слагам снимка и нарочно - нека има някакъв интерес!
И тъй като тука се сетих за ореховото масло, което е съвсем друга тема ... спирам.
За фивал - пробвайте и ще сте доволни и ще спечелите.
Трудно ми е, но казвам  НАЗДРАВЕ!

Няма коментари:

Публикуване на коментар