четвъртък, 15 юни 2017 г.

Палачинки без брашно




 За любимите като закуска палачинки има хиляди рецепти за направията им. Няма да изненадам някого и с тези палачинки без брашно, но понеже за пръв път правя такива и съм приятно изненадан, ги споделям.
 За около 15-на броя са необходими: 4 яйца, 1/2 л прясно мляко, по 1 ч.л. сол и захар, както и царевично нишесте и студено масло за намазване. 
 Въпросът за количеството нишесте е доста относителен, но трябват около 6 пълни с.л. или малко повече.
 Всичко от изпълнението е като при обикновените палачинки, но има и някои особености:


 В подходяща купа с бъркалка се разбиват яйцата, солта, захарта и прясното мляко. Слага се и нишестето лъжица по лъжица (препоръчвам - така по-лесно се разбива, а не като мене почти наведнъж цялото количество). Като се сложат 5 лъжици и добре се разбие, нека сместа си почине 15-а минути. 
 След това отново се размесва, тъй като не трябва да се забравя, че нишестето леко се утаява на дъното. Прецених, че е рядка консистенцията и добавих още една с.л. нишесте.
  


 Стана като гъст айрян. Ако се добави малко повече, сместа става по-гъста и палачинките по-дебелички. А с тази консистенция стават много финни.


 Тиганът за палачинки добре се загрява, намаля се силата на котлона (от 9 степени на 6-7-ма степен). Тестото се налива с черпака. Преди всяко загребване с черпака, сместа трябва да се разбърква.
 Тъй като са тънки, се пекат много бързо - буквално за 1,5 - 2 минути от едната страна и минутка от другата. Нареждат се една върху друга като леко се смазват със студено масло (бучка, набодена с вилица).


 Много тънички и финни. Не се разкъсват.


 Сервират се с мармалад (домашен), сирене и т.н. - на който, както му харесва.


или пък с любимо сладко. В случая с новото сладко от череши.

П.П. На пакета пишеше - без глутен, което означава, че са  диетични и подходящи за хора с проблеми с глутена, на които се хапва вкусна палачинка.

2 коментара: