понеделник, 13 февруари 2023 г.

ОВЕСЕНИ палачинки или палачинки без брашно и прясно мляко

 


    Заглавието не е подвеждащо - наистина иде реч за палачинки от овесени ядки. При това са напълно безглутенови, здравословни и при това икономични. Да не казвам колко лесно се приготвят.
Необходими са ни 2 яйца, 7 с.л. овесени ядки с връх, 1/2 ч.л. сол, 1 ч.л. захар, по 1 с.л. кокосово масло и зехтин (може 2 с.л. олио или масло) и вода - първоначално около 300 мл.
Всички продукти се слагат в купата на блендера и се блендират до пастообразно състояние. Оставя се да престои около 15-а минути и се преценява гъстотата. Трябва консистенцията да стане такава като за обиктновени палачинки. Ако е гъсто, се добавя малко водичка, а ако е много рядко - още овесени ядки и отново се пасира. На мен се наложи да добавя още 100-а мл вода.
Вместо вода може да се ползва прясно мляко, но заложих на варианта да са без лактоза и да са напълно здравословни.
Само да вметна, от това количество излезноха 8 палачинки с диаметър 18-20 см.
Всъщност в приготвянето на сместа няма нещо особено. Вместо блендер може да се ползва пасатор.
Единствено печенето си има тънкости, които искам да споделя и които трябва да се спазват. Тази смес няма глутен, който да създава подходяща консистенция при печенето им. Единственото , което служи за "спойка" са яйцата.
Първо тиган с дебело дъно се загрява максимално (моят котлон е с 9 степени) и сетне се намалява на 7-ма. В тигана се сипва идея мазнина - олио, масло, което с четка се разнася из цялото дъно.
В тигана с черпак се сипва от палачинковата смес и се изчаква да се появят прословутите "пуканчета" и да изсъхне. Който е пекал, знае за какво говоря. С лопатката внимателно от всички страни се отлепва от дъното на тигана и се обръща. От другата страна се пече буквално за 2 минути.
Ако не се спази тази процедура, залепват за тигана и при обръщането се разкъсват.
Иначе стават тънки, финни и еластични и през тях може да се "чете" вестник.
Тука на снимката е последното "изтърсаче" от сместа, което обилно съм полял с петмез от фурми.
Вместо това може да се ползва мед, конфитюр или мармалад от любим плод или пък сирене или крема сирене. На когото както му харесва.
Направията ми отне 30-а минути, а бяха "взети на абордаж" буквално за 5 минути.
Дори не успях да направя и снимки като хората... :)
И най-накрая да припомня как може да се направи и овесено мляко, което е много полезно и от него могат да се направят невероятни кремчета, десерти и др.п.
Правете смело, лесно е и невероятно вкусни палачинки се получават.

Няма коментари:

Публикуване на коментар