понеделник, 30 ноември 2015 г.
РУЛО ОТ АГНЕШКО с кайсии и ....кайма и патладжан
Продукти:
едно парче агнешко месо - около 1-1,2 кг
(в случая е парче от задната част между ребрата и бутчето. Не е от най качественото и трудно се приготвя, защото има и част от коремните стени, въпреки че от горния край пък е с най-хубавото месо от гръбнака. Най-често го ползуват за кайма).
около 300 грама кайма (+подправки - малко черен пипер, кимион, млян кориандър, риган)
4-5 кайсии
1-2 патладжана
черен пипер, по 2-3 с.л. соев сос и наршараб
Приготвяне:
Соевия сос и наршараба се смесват, добавя се черния пипер.
Агнешкото месо се разстила на дъската за рязане и с остър нож се прорязва цялото - да се получи нещо като джоб. И обилно се намазва от всички страни със соса - дори и вътре в джоба и се слага за известно време на хладно.
Каймата се овкусява и се размесва добре. Кайсиите се нарязват на тънки резени.
Вади се парчето агнешко и вътре в "джоба" се напълва с каймата и се притиска в ръка да сне равномерно. От вътрешната страна на месото също се нанася тънък пласт от каймата и се нареждат парченцата кайсия.
Навива се на руло от по-тънкия към по-дебелия край и се връзва с домакински конец на стегнато руло.
В тенджерата на мултито се налива малко олио и се включва на режим "пържене" за 10 минути (напълно са достатъчни), слага се рулото и се запържва от всички страни.
Просто слагаш, затваряш капака, след като часовникът започне да намалява минутите на всеки две минути отваряш, обръщаш, затваряш капака ....
след 10 минути се получава ей това:
Програмата сама се е изключила. Доливат се две ч.ч. вода или бульон, или вода и бяло вино. На когото какво му харесва - в случая - долях само вода.
Капака се затваря и се включва на програма "печене" - при мене не може да се коригира - пече 45 минути.
След 20 -та минута, един два пъти се отваря и месото се обръща ...
След 45 минути, когато "изпиука" се е получило ей това:
Месото е запечено добре и е останало само на мазнина и малко сосче.
Понеже парчето месо беше доста "дебеличко", ми се стори, че му е малко времето за печене.
Добавих още 1/2 ч.ч. вода и един огромен патладжан, нарязан на кубчета (без сол, без подправки)
Отново на режим "печене". На 15-тата минута го изключих (след като погледнах и видях, че патладжанът се е разкапал). Дори не го оставих "на подгряване", а просто изключих уреда и оставих да се изстива в купата.
Ето го и готово:
Ароматите и това, което се носи от него са неустоими - изобщо не докато да се охлади - лакомниците щяха да го изръфат преди дори да го снимам ...
Нарязано
и ометено изключително бързо
Този път за останалите има ледена бира, а за мене - леден бърбън ...
Забележки:
Кайсиите в плънката почти не се усещаха ...
Патладжана да не Ви учудва - в ориенталската кухня е честа добавка към агнешкото. А той попива и излишната мазнинка и става превъзходен.
Ястието може да се приготви и в обикновена фурна като му се сложи значително по-малко течност, пече се под фолио на около 200 С за 40-45 минути и сетне поне още толкова на 180 С - без фолио
Е, всеки си знае фурната, но в мултито направо се разкапа.
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
Няма коментари:
Публикуване на коментар