Това не е рецепта, а нещо от категорията на полезните и практични съвети.
Няма да обяснявам колко е вкусна гъшата мас и колко е полезна. Пържените картофи, месо и др. п. с добавка на 1 с.л. гъша мас в олиото стават превъзходни на вкус. Да не говорим и за други ястия... или просто върху препечена филийка...
За съжаление, не се продава в готов вид, а трябва да си я осигурим.
За наша радост приготвянето й в домашни условия дори може да бъде забавно:
И така:
Купуват се от магазина (във всеки хипермаркет се продават) една или две опаковки изрезки от патешки разфасовки. Цената варира, но е около 2,50 лв/кг.
Оставят се да се размразят, но не съвсем (колкото да се отпуснат), защото така по-лесно се режат на кубчета.
Нарязаните на кубчета изрезки се слагат в подходящ съд, заливат се със студена вода и лъжичка лимонов сок. Водата се сменя два-три пъти докато изливаната вода стане чиста.
Оцеждат от водата и се слагат в мултитенджерата, която се включва на режим "пържене" за 10 минути.
След тези 10 мин. се поглежда и отново се включва на пържене за 20 минути.
След 10 мин. капака се отваря, хвърлят се три скилидки чесън вътре, 1 ч.л. сол и две вратни пържоли.
След няколко минути пържолите се обръщат, а тенджерата се самоизключва.
Вадят се пържолите, а съдържанието се прецежда през цедка с домакинска хартия.
Прецедената мазнина се сипва в буркан, който се затваря и слага в хладилника.
Остават и една купичка дзверски вкусни пръжки, които могат да се хапнат ей така или да отидат в някакво зеленце.
П.П. Вместо в мултикукъра, същата процедура е и в обикновена тенджера, но трябва да се "виси" до нея и да се разбърква често - докато с мултито тази грижа я няма.
П.П. пък за ползата от нея може да се прочете ей тук
7.01.2016 год.
П.П.
Правих отново преди 2-3 дни. Този път взех два пакета - общо 1,5 кг. Цената бе 1,90 лв за изрезки.
Правих ги в тенджера като добавих и 1 ч.ч. вода, както и 3-4 цели скилидки чесън.
От това количество излезе пълен буркан от компот и едно бурканче от 280 мл.
По-добре е наистина като си играеш, да се топят поне две опаковки - над 1,5 кг.
Така се икономисва време.
П.П. 16.04.2022 год.
Вече се продава - има големи производители и се усетиха. Само че цената на кило е почти 10 лв.
Така че дали да си я направиш сам или да си я купиш е въпрос на избор.
Няма коментари:
Публикуване на коментар