В същия тефтер след записаното за "Родопската пържола в саханче" от Момчилград открих и този запис "Родопски сиреник", който очевидно съм опитал, харесал ми е и съм си го записал, както са ми го казали. А дали наистина е Родопски също е спорно.
И така:
В купа се поставят 12 с.л. брашно, 1 ч.л. сол, 1 ч.л. захар, 1 ч.л. сода (гаси се с няколко капки оцет), добавят се 6 яйца и започва да се разбърква като се слагат две кофички кисело мляко (по рецепта - овче, но де то?) и накрая се добавят около 250 грама сирене (по рецепта - пак овче).
Фурната се загрява на 180 С заедно с метална тавичка (25х25), в която има 2-3 с.л. масло и когато маслото се разтопи, сместа се изсипва вътре и се пече 35-40 минути - до хубаво зачервяване (или до готовност - проверява се с клечка).
Няма коментари:
Публикуване на коментар