неделя, 29 ноември 2015 г.

Кюфтенца от калмари

























Показвал съм вече рецепта за мариновани калмари на грил и е излишно да подчертавам, че се харесвам у нас. Рядко попадаме на добри калмари на туби за печене..
Този път купих едни калмари туби на "прИмоция" - 6,94 лв/кг (почти два пъти по -евтино) и като ги размразих си пуснаха 30 % течност. Видяха ми се "съмнителни" за мариноване и печене и реших да направя нещо по-различно с тях. Па и в интерес на истината първоначално размразих само две туби, които са малко за хапване - дори и от двама човека.




Много, много не личи на снимката, но наистина си плуват в глазурата - пък едното парче трябваше да е 200 грама (пет бяха кило).

Бая им се зачудих и реших да експериментирам с едни кюфтенца....






И така:
Необходими продукти: две туби от калмари - около 200 грама; 1 препълнена к.ч. ориз; 1 глава лук; 2-3 ск. чесън; сол и черен пипер на вкус; 1/2 ч.л. риган; 1 шепичка (около кафена чашка крутони - моите са домашни с чесън и лютичко); 1 яйце, 1/2 връзка магданоз; по желание и лютив червен пипел на люспи; царевично брашно за овалване и при необходимост за допълване в каймата...

Приготвянето е простичко: 



Слагат се в чопъра (блендера) нарязаните произволни туби калмар, добавят се се крутоните и всичко това се пасира.
















Пасира се до получаване на кайма - по желание може да се остави на малко по-едро или да се смели съвсем на ситно.
Въпрос на предпочитание.










 Докато пасираме калмарите, в тигана се загрява малко масло (за предпочитане пред олио) и в него се задушават лука, чесъна и ориза - да стане прозрачен и се налива водичка - около 3 к.ч. и се вари до изпаряване на течността. 
Оставя се да изстине добре и в същата съдина се прехвърля каймата от калмарите, нарязания магданоз и всички подправки. Не забравяме и яйцето.


От така получената "кайма"  се късат парчета, оформят се като малки кюфтенца - по-големи от орех и се овалват в царевично брашно.
Оставят се да престоят 10-а минути - да се абсорбира брашното. 

(Ако ни се стори по-рядка каймата, може да се сложи в нея 1-2 с.л. брашно)...






Така оформените кюфтенца се пържат на маслена аня - т.е. в касерола (тясна и дълбока) - да поеме повече мазнина.
Пърженето е до хубаво зачервяване.
 Впрочем (тези които пробвах) без овалване в брашно се разпадат.
 Готовите се вадят и слагат върху домакинска хартия да се оцедят.




Резултатът е фантастично вкусно кюфтенца - стигат за поне 4-ма - 5-ма и с една подходяща гарнитурка, направо цяло угощение (получиха се 18 кюфтенца).

П.П. Сетих се и за цената - ами цялото това чудо излиза около 4,00 лв с всичко.

Няма коментари:

Публикуване на коментар