Както написах в предишната публикация за варените свински бузи, отделих останалата част от главата, насечена на няколко парчета със сатъра и заедно с още малко свинско месо (основно някакви изрезки), 1 цяла глава лук, 1 морков, 1 даф. лист, 2-3 скилидки чесън и няколко зрънца бахар, всичко това се кротна в Крок пота за 8 часа и остана на режим подгряване поне още 6 часа.
Подготовката.....
Варенето .....
Поохладеното месо се отделя от костите като се внимава за ситни костици - да не останат при него. Изхвърлят се и евентуално ципи, жили и др.п.
Като се извади месото, бульонът се прецежда и зеленчуците изхвърлят.
Късчетата отделено месо връщам в затопления бульон като сетне се прецежда пред едро сито.
От този бульон се отделя цялата мазнина и изхвърля. Самият той може да отиде за друго ястие.
За нашия деликатес са необходими само 3-4 с.л. от него.
Подходяща съдина (купа, кутия - от нея и зависи формата на бъдещия деликатес) се покрива с домакинско фолио и месото се прехвърля в съдинката.
Пробва се на сол и ако иска такава (в случая 1/2 ч.л.) се размива с отделения бульон. Счуква се 1 скилидка чесън и 1 ч.л. балсамико и вече смесени с отделения бульон се сипват върху месото като се разбърква, за да бъде поет.
Фолиото се завива и съдинката заминава в хладилника поне за 12 часа - да се стегне.
Сетне? Ами няма сетне - има резване и прокарване с винце ...
Цена? - Ами безценно мезе!
Няма коментари:
Публикуване на коментар