Съвсем случайно направих това изключително дзверски вкусно домашно месно мезе.
Като правих последната пуска ми остана съвсем малко от овкусеното месо, което не можа да се напъха в нея. Мислех да го опържа, но е доста солено...
Затова късчетата месо просто нанизах на една връФка и провесих на терасата да се оветрят и съхнат.
Само за една седмица бяха готови и невероятно вкусни.
И така:
Нарочно няма количества на месото - въпрос на предпочитание в момента, но да приемем за база 1 кг свинско.
Месото се нарязва са късчета по около 80-100 грама и се почества от ципи, сухожилия и др.п. - да си остане само месцето.
Подправки за 1 кг: поне 20-22 грама сол, 1 ч.л. захар, по 1 ч.л. черен и червен пипер; 1/2 ч.ч. кимион, 50 мл бърбън (или някакъв друг твърд алкохол).
Приготвяне: нарязаното месо се омесва добре с всички подправки и алкохола и се оставя да престои поне 24 часа. Хубаво да си поеме ароматите.
След това се нанизва на домакински конец и се провесва на проветриво. Максимум за 7-10 дни е готово.
Дзверска вкуснотия... И си върви с хубавото питие...
Като правих последната пуска ми остана съвсем малко от овкусеното месо, което не можа да се напъха в нея. Мислех да го опържа, но е доста солено...
Затова късчетата месо просто нанизах на една връФка и провесих на терасата да се оветрят и съхнат.
Само за една седмица бяха готови и невероятно вкусни.
И така:
Нарочно няма количества на месото - въпрос на предпочитание в момента, но да приемем за база 1 кг свинско.
Месото се нарязва са късчета по около 80-100 грама и се почества от ципи, сухожилия и др.п. - да си остане само месцето.
Подправки за 1 кг: поне 20-22 грама сол, 1 ч.л. захар, по 1 ч.л. черен и червен пипер; 1/2 ч.ч. кимион, 50 мл бърбън (или някакъв друг твърд алкохол).
Приготвяне: нарязаното месо се омесва добре с всички подправки и алкохола и се оставя да престои поне 24 часа. Хубаво да си поеме ароматите.
След това се нанизва на домакински конец и се провесва на проветриво. Максимум за 7-10 дни е готово.
Дзверска вкуснотия... И си върви с хубавото питие...
Няма коментари:
Публикуване на коментар