петък, 11 декември 2015 г.

За кебапите


Поради един спор преди време, си направих труда да се поровя малко и да направя ей това обобщение за кебапите.

Що е то КЕБАП?

Характерно ориенталско ястие, преминало в нашата национална кухня без технологически промени. Нарязано на кубчета месо се задушава в мазнина, запържва се с лук и следва след това рецептурните нюанси. В същото време трябва да се отбележи и това, че в някои кухни под кебап се разбира месо на шиш или на порции, запечено на скара или във фурна. 

Най-популярните:

Аджем кебап (кебап върху ориз) – 1,2 кг месо се запържва в гореща мазнина, вади се, запържва се до златно 150 г наситнен лук, добавят се 25 г доматено пюре и 15 г брашно, връща се месото, слагат се сол, черен пипер и гореща вода, вари се до омекване; 200 г ориз се пържи 10 мин в 60 г масло, залива се с 500 г вода, посолява се, задушава се 20 мин във фурна. Сервира се, като в купичка се слага порция кебап, закрива се с ориз, натиска се и се обръща в сервировъчната чиния, а наоколо се полива сос.
 
Али паша кебап – глава наситнен лук се запържва, добавят се 2 ч. ч. гореща вода, сол и 1,5 кг телешко на порционни парчета, ври до оставане на мазнина, месото се реди в тавичка без допиране, във фритюрник се пържат поотделно надълго нарязани 2 патладжана, 250 г едри картофи и 250 г чушки и 500 г средни домати, цепнати на кръст в долната страна, върху месото се редят патладжани, картофи, чушки, отгоре по 1 домат, всичко се ръси с магданоз, залива се с вода (бульон), пече се 30 мин в умерена фурна, сервира се горещо.
 
Барде кебап – 750 г обезкостено агнешко на късчета, наситнени 350 г лук, магданоз, чубрица и джоджен, черен пипер и сол се слагат в барде (гърне с голям отвор), добавят се люти чушки, малко бяло вино, 100 г масло и 2 с. л. брашно, захлупват се плътно и се задушават до готовност във фурна.
 
Буглама кебап (кебап на пара) – 750 г овнешко на кубчета, 600 г наситнен лук, 2 с. л. оцет и дафинов лист отлежават 24 ч, поставят се в съд с вода така, че водата да е 2 пръста под устието на техния съд, захлупват се плътно и 3 ч се варят на пара. Ако трябва, се добавя по малко вода в големия съд.
 
Винен кебап – 600 г свинско се задушава с 3 с. л. олио, добавят се 3 глави наситнен лук, задушава се до омекване, поръсва се 2 с. л. брашно, пържи се до златисто, слагат се черен пипер, дафинов лист, клонче чубрица, 1 к. ч. бяло вино и малко хладка вода до покриване на месото, задушава се до омекване.
 
Горски кебап (Странджанско) – 1 кг агнешко се запържва леко в 100 г мазнина, вади се, запържват се по 50 г моркови и целина на кубчета, добавя се 4 връзки наситнен зелен лук, задушава се до омекване, слага се доматено пюре, връща се месото, слагат се 1 с. л. брашно, 200 г вино, сол, джоджен, чубрица, черен пипер, магданоз и 1 ч. ч. бульон (вода), ври до готовност.
 
Гърне кебап – телешко на кубчета, наситнен лук, нарязани домати, червен пипер, черен пипер, магданоз, тарос, мазнина и сол се слагат се в гърне с тесен отвор, заливат се с гореща вода. Плътно запушеното гърне се поставя за 2 ч в умерена фурна.
 
Гювеч кебап – в гювеч се нареждат 1 кг телешко на кубчета и ред 500 г малки лукчета с 250 г парчета домати, отгоре се покриват с кръгове от 250 г едри домати и 2 големи глави лук, поръсва се сол и черен пипер, слагат се 4 с. л. масло и малко вода, пече се 2 ч в умерена фурна с добавяне на вода. Сервира се с картофено пюре.
 
Джуджа кебап (Азербайджан) – намазани със сметана пилета, печени на шиш върху жарава, се гарнират с едронарязан лук, зелени подправки и лимон.
 
Друсан кебап (Исперих) – 750 г свинско се задушава в 100 г масло, добавят се 300 г наситнен лук, 5 накълцани люти чушки, сол и черен пипер, задушават се до омекване, като съдът се тръска ("друса се") при затворен капак. Сервира се с наситнен магданоз.
 
Дюнер кебап – 1 кг обезкостено свинско се реже на тънки филийки, реди се в съд на редове с наситнен лук, сол и черен пипер, стои в хладилник 24 ч, само месото леко се запича, реже се на лентички, реди се в чиниите, лукът се задушава 10 мин с 200 г гъби, 100 г вино, 4 наситнени домата, сол и черен пипер и се разпределя край месото.
 
Дюнер кебап (Турция) – тънки филийки месо се мариноват, отцеждат се, нанизват се плътно на шиш, пекат се вертикално над огъня с въртене, обрязва се готовата външна част и се продължава обработката. Сервира се с много гарнитури.
 
Жигар кебап (Узбекистан) – 500 г дроб се реже по на 15 г, посолява се, овалва се в брашно, реди се на шишчета с парченца сланина, изпича се на жар, сервира се поръсен с наситнен пресен лук и зелени подправки.
 
Йогуртлу кебап – 1 кг агнешко на кубчета се маринова с 2 с. л. олио, сол, черен пипер и сок от глава настърган лук, нанизва се на 8 шиша, пече се 10 мин на скара, шишовете се изнизват в 8 купи върху кубчета изпържен в масло хляб, залети с бульон, отгоре се залива кисело мляко със счукан чесън и се поръсват с горещо масло с червен пипер.
 
Кавърма кебап – свинско на кубчета ври посолено в малко вода до изпаряването є, добавят се мас и лук на филийки, задушава се, добавят се салца, червен пипер и малко гореща вода, ври до готовност, поръсва се с черен пипер и магданоз и се сервира.
източник :Знам.БГ

Дюрюм кебап - нещо като дюнер кебап в турска питка

Шиш-кебап по гръцки
За 4 порции- 1 кг агнешки бут, 100 г лук, 50 мл шери, 20 мл олио, 1 чаена лъжичка риган, 10—12 зърна черен пипер, сол
Обезкостеното и почистено агнешко месо се измива, отцежда се и се нарязва на кубчета. Смесва се с нарязания лук, сол, ригана и шерито и съдът се оставя в хладилник от 6 до 12 часа. Месото се набожда на 4 шиша и се пече на грил. Шиш-кебапът се сервира топъл със съответна гарнитура.



Тука са различни видове кебапи - по един линк към всеки вид.
Иначе под едно и също име се срещат десетки разновидности.
Поне си мисля, че ще спестя на някои хора доста работа и ровене из нета.


 Бейти кебап

Рецепта за Бейти кебап - Статии - fitwell.bg

 Тас кебап - Бон Апети

КАВАРМА КЕБАП - Omda.bg

Рецепта за Рибен кебап

Хайдушки кебап кулинарна рецепта от Странджанско

Рецепта за люла кебап - Рецепти от Napred.BG

Млечен кебап - Рецепти - papkam.com

Чомлек-кебап - I вид | Рецепта от Веселият Готвач

КЕБАП ПО ВОДЕНИЧАРСКИ - Форумът на мама

СИМИД КЕБАП ~ Споделена магия...

КЕБАП ПО ПЛЕВЕНСКИ - Вкусни Рецепти

шиш-кебап - AgroNET.bg

Овнешки шиш-кебап по каракачански - WizardNote

Пълнени чушки с лют кебап | ПЪСТРА ТРАПЕЗА

Ливански кофта кебап - Bistro

Бърза рецепта за Кебап по сръбски

Бърза рецепта за Кебап по камчийски

Тас кебап по македонски - Рецепта

кебап  - LAVA България, съдове от чугун

Кебап „Босфор” - Лакомник.БГ - бързи и вкусни рецепти

Лудогорски кебап - kakvosegotvidnes.com

Готварска рецепта за Тепси кебап

Джудже кебап - ирански пилешки шишчета - Рецепти ...

Рецепта за чоп кебап - Рецепти от Napred.BG

Кебап в тиква Рецепта от - Gozbi.bg

Агнешко книжен кебап кулинарна рецепта от Пловдив

Чомлек кебап кулинарна рецепта от Пиринския край

рецепта за Адана кебап

Самоковски друсан кебап | Гозбите на БАБА

Изпитани рецепти: Книжен кебап

Троянски свински кебап със сини сливи-Рецепта на деня ...

Кебап и сутляш от шеф Мюслюн Тапан

Рецепта на деня: Задушен агнешки кебап - Petel.bg

Храна за мойте канибали: Летни жеги с Патладжан кебап

Храна за моите канибали - Винен кебап

Кебап на пюре от сини патладжани - МАНДЖА.ком

Рецепта за Кебап с патешко месо - Рецепти,кулинарни .

Рецепта за Тандури мург малай кебап .

Ловешки кебап Днешната вечеря достигна до нас ...

 и други кебапи при Кокона

Печени свински хапки с лук или Друсан кебап

Цветно..... с Пепеляшка: ПАТЛАДЖАН-КЕБАП НА ФУРНА

искендер кебап оригинална рецепта :: BG-Mamma

Султан кебап с пилешко (Tavuklu Sultan Kebabi ...

друсан кебап : Готварски, кулинарни рецепти

 дума на деня - кебап

ДЖЕБЕЛСКИ КЕБАП по КОКОНА





 

4 коментара:

  1. Абсолютна ГАДОРИЯ
    АБЕ ВИЕ МОЖЕТЕ ЛИ ДА ГОТВИТЕ

    ОтговорИзтриване
  2. Не не мога но явно вие сте по гадостите

    ОтговорИзтриване
  3. Бати Мити , ако не може ....не знам кой може😁

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. това ми е направо девиз - щом аз мога, значи и Вие можете...

      Изтриване