Необходими продукти: една или две сулки - в случая две по 0,8 кг /бр. Достатъчни са за 6-ма, че и повече човеци...
Зеленчуците са ориентировъчни като количество. За приготвянето бидоха използвани: 3 моркова; 3 средни картофа; цяла глава чесън и десетина средни главички лук - поравно - обикновен жълт и червен; 1 бурканче 330 мл нарязани домати с босилек. Може да се сложат и пресни домати.
Минимум подправки: сол и черен пипер,
по малко риган и дивисил.
И задължително поне един лимон.
В зависимост от желаното количество за готовото ястие количествата могат да варират и да се увеличат. Носи и малко праз, целина, че даже и цвекло. Единственото, което не препоръчвам е гъби.
Докато рибките си почиват, се приготвя основата: в малко мазнина последователно се задушават чесъна, лука, морковите и картофите. Накрая се добавят доматите и подправките.
(По желание може да им се добави и чаша бяло вино).
Зеленчуковата смес се изсипва в продълговатата тава, където ще печем рибите.
Изчакваме малко да поизстине и отгоре се слагат рибите - с корема надолу.
Върху рибките се наруждат наразяните шайби лимон и тавата заминава във фурната на 200 С.
Включва се едновременно с поставянето на керамичната тава (за всеки случай);
Ако е друга тава, желателно е на предварително загрята фурна и при поставянето да се намали на 180 С.
След 50 минутки е добре опечена. Ако фурната е предварително загрята, са достатъчни и под 40 мин.
Може в последните минути да се включи и вентилатора - в зависимост от желания "загар".
Няма страшно - кожата е дебела и няма да прегори ....
Сервираме с тавата, а може и ребките отделно в подходяща чиния.
Зеленчуците са страхотна гарнитура.
А по-нататък историята по добре да замълчи, защото носи на много много ... хубаво питие ...
Няма коментари:
Публикуване на коментар