Това е един мой любим начин на приготвяне на свинско на скара, която доста често правя, когато искам нещо малко по-различно.
В последно време дори виждам, че в някои месарници вече ги предлагат и готови ...
Нарочно не давам количества, защото и не се налага ...
Най-подходящи са месо от плешката или от бута - хубави, цели продълговати парчета, които се нарязват по дължина на месото на дълги тънки "филии".
Най-добре се реже, когато месото е добре охладено.
Всеки резен месо се слага върху дъската и се нарязва ей така:
,
без да се реже докрай.
После се хващат двата края и няколкократно се промушват срещуположно и месото се сплита ей така:
и се подготвят парчетата месо
по средата се набождат с клечка за зъби, за да не се разделят парчетата при печенето.
След това месото се маринова - в купа. Слагам му черен пипер на вкус, смлян кориандър, идея кимион, както и сок от нар (наршараб) и зехтин.
При слагането на подправките няма сол. Осоляването правя след печенето или в самия му край.
Оставям в хладилника поне за 12 часа.
После печем на силно загрята и леко омазнена скара:
Стават страхотно крехки плетеници
Резват се на по две и се сервират с гарнитура по вкус (варени картофи с лук, някаква зелентия и т.н.)
Резултатът е потресающ - вкусно, крехко ...
В последно време дори виждам, че в някои месарници вече ги предлагат и готови ...
Нарочно не давам количества, защото и не се налага ...
Най-подходящи са месо от плешката или от бута - хубави, цели продълговати парчета, които се нарязват по дължина на месото на дълги тънки "филии".
Най-добре се реже, когато месото е добре охладено.
Всеки резен месо се слага върху дъската и се нарязва ей така:
,
без да се реже докрай.
После се хващат двата края и няколкократно се промушват срещуположно и месото се сплита ей така:
и се подготвят парчетата месо
по средата се набождат с клечка за зъби, за да не се разделят парчетата при печенето.
След това месото се маринова - в купа. Слагам му черен пипер на вкус, смлян кориандър, идея кимион, както и сок от нар (наршараб) и зехтин.
При слагането на подправките няма сол. Осоляването правя след печенето или в самия му край.
Оставям в хладилника поне за 12 часа.
После печем на силно загрята и леко омазнена скара:
Стават страхотно крехки плетеници
Резват се на по две и се сервират с гарнитура по вкус (варени картофи с лук, някаква зелентия и т.н.)
Резултатът е потресающ - вкусно, крехко ...
Няма коментари:
Публикуване на коментар