събота, 5 декември 2015 г.

Паламуд - и пържен, и на грил
Не ми е идвало на ум да покажа как приготвям паламуд, докато съвсем наскоро видях едно запитване.....
Няма да обяснявам за паламуда - едно изключително вкусно рибоче, което най обичам когато е прясно, но уви ... толкова трудно се намира. Тази година съвсем преди дни Чедото донесе няколко рибока от нашите си Черноморски и нямаше как - трябваше да се приготвят веднага. Предпочитам нашенския пред турския, който продават в Одрин - нашият ми стои по-плътен, по-мазничък. А в Турция по-често попадаме отколкото на паламуд на турук (нещо като дядо му).

И така един голям паламуд за пържене, един за печене на грил-тигана и два за веяне и мариноване.

За пържене:

Паламуда се почиства добре и нарязва напречно на шайби. Тънкостта е първо да се орежат перките и главата като корема му се запази цял и се чести с остър нож и измива добре.Нарязаната рибка се полива обилно със сока на прясно изцеден лимон и оставя да си почине поне 30-а минутки. Сетне шайбите паламуд се овалват в царевично брашно, в което са сложени сол и черен пипер.
(Може да се сложи и дивисил и мащерка и т.н., дори и малко лютивко - въпрос на вкус). За предпочитане обаче е чистият вкус на рибата. 


Пържи се в силно загрято олио -до хубаво зачервяване и всяко парче се слага върху кухненска хартия на скара - да се запази по-хрупкаво. 

Разкош!
За печене на грил-тигана или на скарата:

 С остър нож рибочето се филетира - започва се от опашката към главата като ножа се плъзга по гръбначната кост.За другото филе - на обратно. 

 Пак със същия нож филето се оформя като се започва от средата му - под костите и те се отстраняват.
Налице е чудесно филенце, което се опиперява с бял пипер, обилно полива с лимонов сок и оставя да се почине.

 Грил тигана се загрява максимално, а самите филенца леко омазняват с олио (може и със зехтин) и се пекат първо откъм кожата, сетне се обръщат.
 След това пък се пекат като се обръщат напречно на първоначалното поставяне (за де се получи "решетка")
 Пекат се максимум по две минути при всяко обръщане.  
Страхотно вкусно филе от паламуд.

При това си върви с бърбъна.


Няма коментари:

Публикуване на коментар