четвъртък, 24 декември 2015 г.

Грил тиган Лава - първа употреба и сърнешко





 Е, рискувам да стана досаден, но все пак не всеки ден получаваме разкошни подаръци.

 В указанието на Лава пишат, че е достатъчно преди първа употреба чугуненият съд да бъде измит с топла вода и препарат, подсушен и е готов.

 Нещо съм традиционалист за някои неща и след като изпълних тази процедура, продължих както си знам от едно време: сложих тигана на котлона, налях малко олио и загрях до "запушване" на мазнината. Оставих хубаво да изстине, изхвърлих мазнината, забърсах и вече тиганът е готов за употреба.

 За първата му употреба бях подготвил нещо по`  - специално: сърнешко (мъдреха се във фризера две парчета и сякаш са чакали този специален повод).
 След размразяването месото се маринова за около 6-8 часа. Маринатата е 1 чаша вода, 1 ч.л. захар, 1 дрънче карамфил, по няколко зрънца бахар и черен пипер и 1 даф. листче. Сварява се и се оставя да изстине. Добавят се 1 с.л. оцет и 1 ч.л. сода. След това месото си стои в тази марината, завито в плик.
 Преди печенето се намазва с малко олио и хвърля върху грил тигана, който трябва да е силно загрят.

  Намаля се силата на котлона (от 9-та на 6-та степен), покрива се с капак и се пече около 4-5 минути от едната страна, обръща се от другата страна - за 3-4 минути. Върху месото (не върху тигана) бавно се сипва около 1/2 ч.ч. бира. Слага се капака и се оставя за още максимум 10-а минути.
 Поначало сърнешкото като месо е по-сухичко и може да се наложи процедурата с бирата да се повтори след изпаряването на първото количество. Просто трябва да се опита...

Няма коментари:

Публикуване на коментар