петък, 11 декември 2015 г.

ПЪЛНЕНИ АГНЕШКИ РЕБРА



ПРОДУКТИ:
1 парче агнешки ребра ~ около 1,5 кг
400 грама кайма,
1 главичка лук, ситно нарязан,
4-5 гъби печурки, нарязани на кубчета

Подправки: сол и черен пипер на вкус, розмарин, джоджен
Червен пипер, 1-2 с.л. мед, лъжичка горчица

ПРИГОТВЯНЕ:
С остър нож ребрата се почистват от горния край (така че да се позаголят). Пак с ножа се прорязват от дебелия край покрай самите ребра и костта – да се получи нещо като джоб.
На този етап само леко се осоляват и опиперяват и оставят да си почиват.

Нарязаният лук леко се задушава като към него се прибавят и гъбите – до омекване и поизпаряване на течността. Оставят се да изстинат.

Каймата се омесва с подправки – също единствено сол и черен пипер + 1 ч.л. сух джоджен, прибавят се и изстиналите лук и гъби.

Ребрата се пълнят с каймата през прореза и от двете страни „защипват” с клечка за зъби.

Червения пипер, меда и горчицата се смесват и  ребрата се омазват от всички страни.

В тавичка се поставят две филийки сух хляб, върху тях парчето месо, набучено със стръкче розмарин. Покрива се тавата с алуминиево фолио.

Пече се във фурната – на 220 С за около 30 минути, сетне – около 1 час – на 180 С – до готовност (времето си зависи от фурната). По време на печенето поне един път се обръщат ребрата, за да се запекат от другата страна.
За последните 10-а минути се маха фолиото.

Сервират се след леко изстиване, нарязани на филийки с гарнитура по желание и леко заляти със сосчето от печенето.
Стават страхотни и НАЗДРАВЕ!

Няма коментари:

Публикуване на коментар