вторник, 8 декември 2015 г.

Палачинки със сирене




























 Многократно съм споменавал, че съботата обикновено е ден за палачинки, катми, бухти  или други подобни. Ако не е събота, ще да е в неделя.
  Този път "гостуващите" направиха заявка да е нещо хем соленичко, хем да е по ей така, ама и да е вкусно, и ... да не са бухти, ама да е с кисело мляко. 
  Е те т`ва беше заявка - да изпаднеш в потрес. 
  
  След известен размисъл се появиха тези странни палачинки, които се хапнаха на Ура и то не само със сирене, но и основно с конфитюр от малини...
  
  Продукти: 1/2 кофичка кисело мляко, допълнена догоре с вода и разбита като айрян; 2 яйца, по 1 ч.л. сол и захар; 2 с.л. олио и 6-7 с.л. брашно, както и 200 грама намачкано с вилицата сирене.

 Приготвяне: Млякото (айряна) се разбива заедно със солта, захарта и олиото с телена бъркалка и постепенно се прибавя брашното като пак се бърка с бъркалката. Накрая се добавя натрошеното сирене. Трябва да се получи смес с консистенция на тесто за палачинки (една идея по-гъсто). При необходимост се добавя малко брашно или вода (всичко зависи от качеството на брашното).
 С черпак върху загрятия тиган се изсипва от сместта:


На снимката ясно се виждат бучките натрошено сирене.

Момента в който тестото от горе започне да става на леки дупчици, е готово за обръщане.













 От ясно по-ясно.

Натрупват се една върху друга и леко се намазват със замразено масло.
 (колкото повече, толкова повече).









Станаха невероятно вкусни като си вървяха във варианта със сирене и с добавка на конфитюр.

Забележка: Ако сместа се пасира с пасатора, сиренето изобщо не си личи в готовите палачинки, а се усеща единствено вкуса му.


Няма коментари:

Публикуване на коментар