Готовата овкусена сол си е направо благодат в домакинство, както за готвене, така и за овкусяване на салати и разни други неща.
Продават я готова в най-различни варианти - за картофи, за зеленчуци, за какво ли не... При това цената й е направо фантастична, но реалната сметка колко е скъпа си дадох преди години, когато видях 500 грама сол за картофи и зеленчуци на цена 6,00 евро или 12 евро за кило.
От тогава в блога си пущам разни варианти на овкусена сол, но не съм систематизирал нещата. То и сега няма да го направя, но ще дам няколкото мои варианта, преди да продължа:
Често правя и чеснова сол - къде сушен чесън със сол, къде пресен чесън смлян с морска сол. В бокса имам кутия с обикновена сол, която почти не ползвам и няколко бурканчета със сол, овкусена по най-различен начин.
Но специално този път надминах себе си:
Преди 10-а дни си направихме разходка да Въжения мост над язовир "СТуден кладенец", който води до село Лисиците.
Бедна Ви е фантазията колко са ароматни тези билки (първо билки, а сетне подправки), а и колко са полезни. Напълно ЕКО и то без бабите (основно туркини) да ти ги разхвалват. Седят си скромно пред няколкото връзки изсушени билки и дори не те подканят да ги купиш - ако проявиш интерес, ще ти обяснят какво е ... Може да направиш някакъв пазарлък за цената, но направо си е срамно да се циганиш...
Та се понакупихме с доста тях - идеални за чай, за подправяне на ястие и т.н.
След като ороних ментата, ригана и понапълних разни бурканчета с тях (винати ги прекарвам през едра цедка), взеха, че артисаха доста от клонките - твърди и негодни на пръв поглед стъбла.
Да стават наистина за опушване на някакъв колбас, но все пак ...
Знам, че почти 9 човека от 10 ще ги изхъврлят в коша, а може би само един ще се опита да си свари чай от тях ...
Но не подходих по тривиалния начин - нарязах ги търпеливо с ножа и бух в блендера.
Последва тъпо и упорито смелване на няколко пъти и прекарване през едрата цедка, докато остане най финото от тях. Сетне пак в блендера с едра морска сол и смилане до финно състояние.
Напълних си бурканчета - едното с ментова сол, другото - с риганова.
Някой ден може да ползвам част от тях за смесване с други подправки...например с пушен червен пипер, къри и т.н.
Ще видим какво ще измисля още за овкусената сол.
В случая важното е да не се изхвърлят стъблата на сушените подправки. Те съдържат даже повече полезни вещества от "перата", които ползваме... Само трябва да знаем как да оползотворим всичко ...
Последвайте съвета ми и няма да съжалите ... освен това води до големи ползи за +скромния" ни бюджет ....
Няма коментари:
Публикуване на коментар