четвъртък, 20 февруари 2025 г.

РОШАВА БАНИЦА със спанак

 

    Тази баница е малко по-странна от типичната за нас редена баница. 
    В моя вариант изобщо не е икономична, но за сметка на това се оползотворяват стари изостанали кори лаваш.
    Веднага пиша съставките - един пакет лаваш (370 гр.), от който съм взел една кора за направа на бърза пица и останалото е останало отворено и добре изсъхнало направо до състояние за негодност. Вариантите са два - да се изхвърлят корите или да им се намери някакво приложение.
    Предпочетох варианта за втора употреба - изхвърляме 600 000 тона храна годишно в България.    
Нещата са много прости- всички кори лавеш се навиват на руло и се нарязват на ситно.
В случая 5 яйца се разбиват с една кофичка кисело мляко, 1 ч.л. сода, около 400-500 грама сирене намачкано с вилицата  и омесват с лаваша.
Отделно от това около 200 грама спанак листа се измиват много добре и нарязват на ивички. Всичко се омесва добре заедно с 2-3 с.л. масло.
Подходяща тава се намазва с масло и цялата тази смес се прехвърля в нея.
Тук таме бучка масло и се пече на 200С на предварително загрята фурна до хубаво зачервяване (около 45 мин.).
Става страхотна бъркана и рошава баница от стари кори. 
Може да се направи и с обикновени кори за баница, които са поизсъхнали. Вместо сапанак може да се ползва лапад или зелен лук и т.н.
Бърканата баница става невероятно вкусна. Особено колтото повече е натрошеното сирене , толкова по-добре ...
Правете смело и не жалете матРиала! Става много вкусна.

Няма коментари:

Публикуване на коментар