Тази публикация ще е изключително кратка. В блога толкова много съм писал за осоляването, за направата на домашни деликатеси, че просто няма смисъл да се повтарям. Па може и някой ден всичко да обобщя на едно място, но както и да е ...
Та така за 1 кг свинско филе, което се оформя на правилен къс (изрезките отиват за готвене) се отделят 28 грама нитритна сол, 3 грама захар, 0,5 гр витамин С и толкова.
20 грама от солта заедно със захарта и витамина се разтварят в около 250 мл филтрира вода и със шприца се инжектират в месото. Това се прави след като месото е сложено в дебел найлонов плик. Остатъкът от солта се втрива в месото. Пликът се обезвъздушава и заминава в хладилника поне за 10-на дни като от време на време се обръща.
След това следва темпериране на месото и във фурната както си е в плика като в месото се забива термометъра.
Започва се от 50С и през 30-а мин. се увеличава до 80С.
Когато стигне вътрешна температура 69-70С, значи е готово и веднага се охлажда шоково.
След 24 часа в хладилника е готово да се напада.
Много крехко, дзверски вкусно, реже се тънкофайски - страхотно мезе.
Става лесно - правете смело и НАЗДРАВЕ!
Няма коментари:
Публикуване на коментар