неделя, 25 февруари 2018 г.

Домашна пушена сол - полезно предложение



 Преди време ме обзе идеята да ползвам пушена сол за осоляването на различни колбаси и риби. 
 Само че ударих на камък - уж знаех магазин, в който се продава, а се оказа, че от година нямало. Нещо подходящо не открих и в интернет магазин, освен една в опаковка от 0,125 кг на цена горе долу 6,00 лв и друга - 100 грама за 13,00 лв. 
 И бях дотук с търсенето.
 Знам, че тази дет` се продава в биомагазините на тази страховита цена е морска сол, която е опушвана на дим от букови стърготини и не мога сам да си я направя. Не че не мога да започна да си играя с опушването, но тази процедура от години я отлагам. 
 Не знам защо впрочем и не мога да си обясня, въпреки че имам подходящо барбекю - точно такова, на което да се извършва опушване, имам и други подходящи съдини. Сигурно някой ден ще "узрея" и ще започна да опушвам разни меса ...
 Всичко това определено не може да ме спре като си наумя нещо. За сметка на това имам малко течен дим и реших проблема с него. В същото време съм чел, че морската сол подобрява качествата си като опече във фурната до хубаво покафеняване. 
 И така на 1 кг морска сол ръснах 1 ч.л. течен дим, разреден с 2 с.л. бърбън, разбърках добре и във фурната на 230 С за около 20-25 мин., докато солта добре покафеня. След охлаждането става леко на бучки, но това не е проблем, тъй като просто трябва леко да се начука и пак си става на кристали.
 Мислех да сложа повечко течен дим - например 1 с.л., но и с това количество се усеща доста силен аромат на пушено, но в крайния продукт усещането е много фино, нежно и ненатрапчиво.
 Така проблемът с пушената сол биде решен успешно.
 На кг сол 5 мл течен дим, няма какво да коментирам дали е вредна или не. Определено считам, че вреден ефект няма.
 Тази сол е подходяща и приготвяне на колбаси и рибочета с леко опушен аромат.

4 коментара:

  1. това е отрова не пушена сол
    течния пушек си е направо кацарогенен

    ОтговорИзтриване
  2. Позволи ми да не се съглася. Когато е приготвен добре, в него няма канцерогени - не повече, отколкото печеш месо на дървени въглища. А в солта - на 1 кг, 1 ч.л. и при една лъжичка на кг месо, има само аромат и нищо вредно.

    ОтговорИзтриване
  3. Откъде закупихте течния дим

    ОтговорИзтриване
  4. От ЕТ Данко Бургас

    ОтговорИзтриване