понеделник, 10 февруари 2025 г.

КОЛБАС ОТ ПИЛЕШКО БУТЧЕ

 

    Това е една уникално вкусна рецепта за колбас от пилешко месо. Не знам как да го нарека - дали шунка от пилешко, дали домашен деликатес, дали просто колбас ...
    Най-интересното е, че направо си няма рецепта, а има начин на направия ... Количества няма - може да се направи от 2-5-7 или 10 пилешки бутчета. Подправките са минимум - нитритна сол, черен пипер, щипка пушен червен пипер, идея индийско орехче... Малко по-нататък ще посоча количества.
Пилешките бутчета както са си с кожата се обезкостяват. Как се прави това съм писал толкова много в блога, че няма да се повтарям.
Важното е да се работи със силно охладено пилешко месо, което трябва да се изтигли, за да се определи количеството на солта и подправките.
На кило - 20 гр нитритна сол, 3 грама прясно смлян черен пипер; 1/2 гр. индийско орехче; 3 грама пушен червен пипер;
Подправките се смесват в купичка и внимателно се втриват в месото- отвън и отвътре.
След овкусяването бутчетата се овързват, както е показано на снимката и пращат на хладно поне за 24 часа.
Сетне се вадят и оставят на топличко - 18-22С да се темперират и заминават на плаж във фурната направо на 80С във фурната.
Не е необходимо да се спазва някаква специална процедура - дори не е необходимо да се слага тава с вода. За тези бутчета около 40-а минути са напълно достатъчни да стигнат 68-70С, т.е. до готовност.
Не е необходимо да се охлаждат под течаща вода, а е достъчно да се бухнат в хладилника - поне за 24 часа.
След това са готови напълно за консумация.
Както правя поне 10-а, няколко оставям за пряка консумация , а останалите - във вакуум. Издържат по няколко месеца.
Целият зор е около час, а сетне - поне няколко месеца - невероятно вкусен пилеЩи колбас.
Това е минимумът на подправките - някой мераклия може да добави още някакви по собствен вкус ... 
Както знаете, това не рецепта, а идея ...
Страхотна мръФка.
П.П. Колбасчето може да се подобри като в средата му се сложи парче твърд кашкавал, или пък да се подправи с лютив пипер и да стане пикантно.

Чудя се как да я нарека - пилешка шунка от бут, колбасче или ---
Който ми да даде идея за хубаво име, ще получи 
една моя книга подарък ...
Правете смело и няма да съжалите!
И НАЗДРАВЕ!

10 коментара:

  1. Майсторе, не ми става ясно следното "заминават на плаж във фурната направо на 80С във фурната ...За тези бутчета около 40-а минути са напълно достатъчни да стигнат 68-70С, т.е. до готовност."
    На 80С вътрешна температура на месото или на 80 на бутона на фурната? Предполагам вътрешна температура? Хванах се да ги правя и реших да питам! Изглеждат страхотно!

    ОтговорИзтриване
  2. Вече отлежават в хладилника. Позволих си и една промяна, която отдавна се каня да направя при контролирано осоляване-добавих и малко соев сос. Ако не стане, поне да е с пилешко, а не с някой хубав айсбрат, примерно...така ще ме е яд по-малко ако се проваля! Поздрави и успешен ден, ще пиша за резултата от соевия сос!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дано само да си отчел, че соевият сос е солен, че инак рискуваш да ти стане доста на сол. Ще чакам отзив

      Изтриване
  3. Такааа...станаха идеални, соевият сос им придаде леко опушен, екзотичен привкус. Държах ги 48 часа в хладилника, не 24. Не са твърде солени, но и аз сложих малко от соса, да речем около 60-70 мл на 1800 гр месо - 6 пържоли. Подправките ми идват малко, следващия път ще сложа повече. Чудесно мезе!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. С твое разрешение, ще допълня, че може при осоляването да се сложи и малко соев сос. Сега се сетих и за една тайна добавка - сос уорчестър. Поздравления, че си развил рецептата по собственен начин!

      Изтриване
  4. Анжело Младенов18 февруари 2025 г. в 9:25

    Здравейте! Шунката е страхотно мезе и за студ, и за лято! Колкото до името, предлагам Ви да я наречете "ПиШунка" :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много е оригинално като предложение, но нещо звеченето е ... хъм почти двусмислено

      Изтриване
  5. Пилешки колбас "(а ла) Бат'Майстора". По алюзия с филма "Баш Майстора"-без ирония, с ударение на майсторлъка!

    ОтговорИзтриване