Продължавам с нещо полезно. Често смесваме няколко вида подправки и си правим собствена смес за овкусяване на кайма, месо и т.н.
Преди време попаднах на ей това чудо:
Овкусена сол за пържени картофи и зеленчуци.
Продава се в Германия в опаковки по 500 грама и на цена цели 6,00 Евро.
Признавам си честно - изживях ценови шок - цели почти 24 истински български лева за кило сол.
Стана така, че успях да я пробвам, харесах и надвих себе си като си купих една кутия.
Да, ама няма съм Я, ако се завторя да си я купя или да си я поръчам.
Покупката бе, за да имам база за сравнение и да имам съставките.
Те германците са си дисциплинирани и всичко си пишат, макар и със ситни букви, като не допущат, че някой умник, ще тръгне да експериментира и да им повтори творението, за да не дава безумни пари за нещо си.
Бая зор видях с този немски, но се справих. Оказа се най-голям проблем да намеря в магазин сушен лук на прах. Е па нема и нема. Има само на гранули и то в целия ни немалък град само в един магазин.
След един два опита, постигнах същия резултат и на вкус и аромат.
Подозирам, че германците са сложили и мононатриев глутамат, защото в надписа имаше и един "овкусител", без да е изписано какъв е...
Та така:
За да се направи тази изключително вкусна сол са необходими:
91 грама морска сол
5 грама прясно смлян бял пипер
2 грама пудра (или обикновена) захар
2 грама сух чесън на прах или гранули
3 грама сух лук на гранули
буквално по щипка смляно индийско орехче и кимион (има няма общо 0,5 грама)
Всичко се смесва. Мели се в стара електрическа мелничка за кафе и се пълни в кутийка с дупки (от някаква друга подправка) или просто в солницата.
Просто е невероятна тази сол. Само ръсиш и остава да се насладиш на вкуса на картофите или зеленчуците.
И най-важното - килото сол излиза около левче, а не 12 евро.
Пробвайте и няма да съжалявате.
Та гранулите лук смля ли ги?
ОтговорИзтриванеТа гранулите лук смля ли ги?
ОтговорИзтриванеТа гранулите лук смля ли ги?
ОтговорИзтриванеДа и гранулите лук се смилат. Ползвам морска сол едра, която също смилам в машинката за кафе, която е отделена само за смилане на подправки. В последното правене сложих и 1 ч.л. сушени зеленчуци. Стана невероятна сол. Все пак е сол за осоляване, а не подправка.
ОтговорИзтриванеСамо един въпрос, но важен /за мен😊/ - осоляването преди термичната обработка, или след като са готови за консумация картофите или зеленчуците. Лично аз предпочитам в повечето случаи предварително зеленчуците да се овкусят. Но някои подправки не са подходящи за термична обработка.
ОтговорИзтриванеединствено пържените картофи осолявам след пърженето. Само че пробвах и непосредствено преди само пържене и ефектът дори е по-добър.
ОтговорИзтриване