Оказва се, че в блога ми липсва публикация за направата на гулаш. Имам една единствена за т.нар. партизански гулаш, който не е съвсем близък до класическия гулаш.
Признавам си, за пръв път опитах истински унгарски гулаш през далечната 1991 год., когато пътувахме през Унгария за Австрия. Спряхме и в едно крайпътно заведение (тогава бяха направо тип бараки като нашенските тогавашни) и понеже беше най-евтиното в менюто си го поръчахме.Страшно ми хареса, но така и не разбрах как се прави. След това имаше някои години, през които поне 4-6 пъти пресичахме Унгария на път за щерката. Спирахме в най-различни заведения - от тип нашенска кръчма до много добър ресторант; Обикновено си го поръчвах и тогава ми направи впечатление, че се готви в различните региони по различен начин. Около Сегед - по един начин, в Будапеща и след нея, или пък край Балатон, Татабаня или Гьор по съвсем различен начин. На някои места ни го сервираха като гулашова супа. В Чехия беше съвсем различен (и изобщо не признаваха, че има нещо общо с унгарския). Сега през декември, когато бяхме в Рига в някои заведения имаше, както гулаш, така и гулошова супа (направо си бяха тяхни варианти определено без чушки) и тогава се заканих да направя една публикация и то за моя прочит на ястието, което сега и правя.
За първи път няма да пиша повече - нито за гулаша и що е то и има ли място на нашата трапеза, нито каквото и да е повече, а направо ще разкажа за моето изпълнение, което доста често го правя именно по този начин. Не че не правя и други варианти, но този ми е по по най...
Започвам с необходимите продукти за поне 4 порции: поне 600 грама телешко месо (от плешката или бута) нарязано на кубчета поне 2,5х2,5 или х3 см; 1 глава лук- обелен и нарязан на ситно; 2 смачкани скилидки чесън; 1 морков настърган; 1 с.л. пушен червен пипер; 1 ч.л. черен пипер; 1 с.л. доматено пюре и един домат - обелен и наразян на ситно; 2 червени чушки - почистени и нарязани на много ситно; дафинов лист; сол на вкус (подчертам винаги ползвам от моята гурме сол); да не забравя - 2 с.л. брашно, в които е солта; Още около 0,7-0,8 л телешки бульон. (понякога ползвам готов турски - много е добър).
Отделно от това ни трябва едно кило обелени и сварени картофи и направени по собствен любим начин на пюре.
Изпълнението е направо безпроблемно: В тигана се загряват 2-3 с.л. патешка мас (или зехтин) и в нея се задушават телешкото месо, както е смесено с брашното и ситно нарязания лук и пресования чесън, настъргания морков, ситно нарязаните чушки. Следва червения пипер, след две три минути-доматеното пюре и ситно нарязаните домати; дафиновия лист, бульона и се оставя да къкри на половината мощност на котлона. Готви се до омекване на месото. Черният пипер и солта се слагат в края на готвенето.
Гъстотата на ястието се регулира от количество бульон. При липса на бульон може да се ползва гореща вода (или пък разтворен в нея бульот от кубче).
Принципно ястието се готви с нарязани картофи като и чушките са на по-едро.
Предпочитам месото да е на кубчета, а останалото да наподобява сос.
В моя вариант може да се сервира с картофено пюре или с варен ориз.
Препоръчително е да се поръси с пресен магданоз или копър - въпрос на вкус. И не бива да се забравя, че дафиновият лист се вади от ястието.
В някои варианти се добавя и чаша червено вино, но в случая правим гулаш, а не винен кебап и затова не го ползвам.
П.П.За най-търпеливите стигнали до тука и нещо като бонус - как се прави гулашова супа.
Гулашовата супа е много популярна не само в Унгария и Чехия, но и в Балтийските държави (Латвия, Естония). В Латвия пробвахме много вкусна гулашова супа.
Имаше един период от време, когато от Чехия купувах по 10-а пакетчета готова супа, но сетне се отказах от нея и предпочетох да я правя.
Не е много трудоемко. Продуктите са същите, но технологията е малко по-различна:
Телешкото месо се нарязва на доста по-ситни парчета; леко се запържват и заливат с вода и варят почти до омекване на месото.
В друга съдина се задушават останалите продукти, както е описано по-горе, пресипват се месото и бульона и буквално след 10-а минути супата е готова.
Само че при супата се слагат и картофи.
Пробвайте и няма да съжалите. Не е трудно и НАЗДРАВЕ!
Няма коментари:
Публикуване на коментар