понеделник, 17 февруари 2025 г.

ПАТЕШКИ ДРОБ ПО СЕЛСКИ

 

    Репортаж направо от тиганЯ за направата на един наистина дзверски вкусен дроб.  Няма да пиша колко е полезен дробът, без значение какъв е. Това всички си го знаем.
    Чудя им се на западняците, които не го признават за храна (с малки изключения) и че не могат да оценят тази карантия откъм ползи и вкус.
    На първо място в класацията ми е гъшият дроб, сетне патешкият, телешкият, свинският и на най-накрая пилеЩият. Този последния дори и не намирам за много полезен, но има превъзходството пред останалите, че се приготвя най-лесно. 
    Всъщност патешкият дроб е най-обикновен дроб от патица, която не е угоявана по най-ужасяващия начин, а вкусът му е невероятен.
    В блога ми има една рецепта за патешки дроб и съжалявам, че няма още, въпреки че го правя доста често. При това цената му е доста прилична - сега е около 10-на лв за кило и за малко средства можете да си направите нещо наистина дзверски вкусно.
    За да не съм досаден само давам малко инфо: богат е на желязо, калий, калций, магнезий, манган, мед, натрий, селен, фосфор и цинк. Съдържа и малки количества йод, кобалт, молибден, никел, калай, сяра, флуор и хром. Да не говорим, че има висока хранителна стойност - на 100 грама суров дроб- 405 калории.
    След това откланение преминавам към начина направия и необходимите количества:
За около 4-6 порции: 600 грама патешки дроб, 2 големи глави лук нарязан на ситно; 2-3 скилидки чесън пресован; шепа печурки - обелени и нарязани на ситно; поне два средни картофа- нарязани на кубчета; сол и черен пипер на вкус и 1 ч.л. сушени зеленчуци от моята домашна вегета; повечко зехтин и 1/2 ч.ч. кока кола.
Изпълнението е направо елементарно: зехтинът се загрява в тигана, пущат се нарязанит лук и пресованият чесън - докато омекнат и леко променят цвета си; добавят се ситно нарязаните картофи и когато леко променят цвета си следват гъбките. Всичко се пържи до почти пълна готовност.
Почистеният и нарязан на едро патешки дроб се пуща в тигана и се пържи за около 3-4 минути и вътре се личва чашката кока кола. Турга се капака на тигана като котлонът се изключва и се оставя да поизстива върху него.
Сервираме го топло с мазнинката от тигана, за да има какво да отопяваме залъчето леб...
Дзверска вкуснотия ... Пробвайте лесно е и НАЗДРАВЕ!

Няма коментари:

Публикуване на коментар