вторник, 25 февруари 2025 г.

ПАЛАМУД ветрило на фурна


     Паламудът ми е един от любимите рибоци. Винаги, когато ми попадне купувам по няколко и приготвям по най-различен начин. 
    За съжаление, в блога ми има само няколко рецепти:

Паламуд - и пържен, и на грил


    В случая, както винаги не става дума за някаква рецепта, а просто за един различен начин на приготвяне. Впрочем по този начин може да се приготви и всяка друга риба, но с паламуда и скумрията най ми харесва.
    Като се има предвид големината на обикновения паламуд един рибок е достатъчен за двама човека.
Всичко опира до правилното разрязване и почистване на рибата.
С остър нож се разцепва главата, сетне през корема та чак до опашката.
Почистват се хрилете, вътрешностите и внимателно се изважда и гръбначната кост.
След това с пинсета се изваждат и останалите кости, които се напипват с пръсти.
Получава се едно огромно филе паламуд, както е на снимката.
За да не цапам съдове всичко правя върху плоската тава на фурната, застлана с хартия за печене.
Най-много да се смени хартията един два пъти.
Рибката се осолява и опиперява от двете страни като и леко се намаслява (ползвам зехтин овкусен с розмарин).
Слага се върху кожата, обилно се полива с лимонов сок, нареждат се върху нея резени домат и лимон. 
Идеята беше да ползвам аспержи от буркан, но се оказа, че няма и затова сложих пресен зелен лук.
Пече се на предварително загрята фурна на 180С или на 160С с вентилатор - за около 20-а мин., макс - 25 мин., т.е. до готовност. 
Може да се поднесе с варени картофи или гарнитура по желание.
Става дзверска вкуснотия.

П.П. има и още една две опции за приготвянето, както е овкусена и омазнена:
-може на дъното на тавичка да се наредят резени домати и/или лимон, да се постави рибката и да се пече във фурната по указания начин.
-може да се опече и на скарата, грил тигана или плочата.
Важна е идеята, правете смело и НАЗДРАВЕ!

Няма коментари:

Публикуване на коментар