За ползите от елдата няма да пиша.
В блога имам доста рецепти с елда:
Кюфтета от леща и елда
Та да се върна на направата на тези изключително вкусни и полезни кюфтета от елда и пуешко.
Необходими са ни около 150 грама елда, 500 грама пуешко от бутчето, 1 глава лук, 1-2 ск. чесън, 1 ч.л. риган; сол и черен пипер на вкус; Може да се сложат и други подправки, но заложих да са "обрани" от към тях.
Елдата се измива и се слага да се вари в леко подсолена вода в съотношение 1:3 като се добавят и нарязаният лук и чесън.
Докато се вари елдата, пуешкото нарязано на парчета се смила в блендера, но без голямо престаряване.
Сварената елда се прецежда през цедка и в тиган на не много силен котлон се подсушава, като се намачква леко с вилица.
Смесват намачканата елда със смляното пуешко и подправките.
Ако сместа се окаже малко рядка, може да се добавят лъжичка две брашно от елда или обикновено брашно.
Оформят се с леко намаслени ръце кюфтета с желана големина и се пържат до готовност.
При пърженето в мазнината се пущат една две скилидки чесън.
От това колимество продукти се получат достатъчно количество кюфтета (16-18 броя).
Вместо да се пържат кюфтетата могат да се изпекат във фурната - въпрос на предпочитание.
За предпочитане е към тях на да се направи млечно-чеснов сос.
Стават още по-вкусни.
Ами това е, правете смело, не е трудно, а е много здравословно.
П.П. Водата от варенето на елдата не се изхвърля. Прецедена още веднъж през домакинска хартия е полезна като чай.
Няма коментари:
Публикуване на коментар