Който поне веднъж е влизал в блога ми, знае, че рецепти за спагети, пасти, макарони и др.п. в него няма. Не ги обичам и не ги ям. Единствените макарони, които правя са със сирене и яйца.
Дори не знам как стигнах до тази направия, но може би се дължи на факта, че стигнах до някъде установих, че наличните яйца са само две и наличното сирене е козе, което ми дожаля ..., а макорините едни такива като охлювчета вече бяха сварени анденте.
Та така - за варените макарони: 200 гр макарони се пущат във вряща подсолена вода за максимум 8-10 минути. След това се вадят в цедка и бързо охлаждат със студена вода.
Докато макароните се варят в силно загрят тиган се пуща една глава ситно нарязан лук и когато лукът леко омекне се добавят около 450 грама телешка кайма; следват сол и черен пипер на вкус; както и 5-6 с.л. от водата на макароните. Когато каймата побелее се сипва едно бурканче консервирани домати с босилек.
В професионалния тиган подходящ и за фурна се е запържила каймата с доматите, добавят се полусварените макарони, доливат се около 300 мл от водата. Отгоре им се прави заливка от една кофичка кисело мляко с двете яйца (по-добре е да са четири), 1 ч.л. сода и 1 с.л. с връх брашно.
Пече се във фурната на 200С за около 40 мин. - до хубаво зачервяване.
Трябва да се остави да поизстине малко и е готово за сервиране.
Трябва да се остави да поизстине малко и е готово за сервиране.
Невероятна вкуснотия, дори и за такива като мене, които не обичат паста в какъвто и да е вариант.
Важното е, че се прави лесно и бързо.
Чудех какво име да му дам на това ястие, но реших, че "мусака" е много подходящо. Никой не е казал, че мусаката е само с картофи Я.
Пробвайте и НАЗДРАВЕ!
Няма коментари:
Публикуване на коментар