Това е една уникално вкусна картофена крем супа, която се прави много лесно.
За направията на 4-6 порции са необходими 4-5 обелени и нарязани едри картофа; 1 малка лук на ситно, 1 скилидка чесън; 2-3 с.л. зехтин; сол и черен пипер на вкус, както и 100-а грама патешки дроб. Може и един морков, но променя вкуса.
Изпълнението е елементарно: в подходяща съдина с капак се загрява зехтина, за кратко се пущат лука, чесънчето и след 2-3 минути нарязаните на кубчета картофи. Заливат се със зеленчуков бульон (ако няма с много топла вода) колкото да ги покрие и се оставят да къкрят на котлона до пълно омекване на картофите.
За да стане супата с патешки дроб в съдината се добавя остатъка от патешкия дроб по селски от предния ден. Ако няма такъв, просто след слагането на картофите в съдината се добавя и патешкият дроб. Когато той промени цвета си, се налива бульона или топлата вода.
Вари се до пълното омекване на картофите.
Пасира се, слагат се подправките - сол и черен пипер и се оставя на котлона буквално за 3-4 минути.
Сервира се с лека заливка от екстра върджин и чеснови крутони.
Впрочем прави се много по-бързо отколкото направих тази публикация и при това става много вкусно.
П.П.Това е само идея и носи други продукти и подправки. На когото не му харесва процеса на запължването, може направо да свари всичко в тенджерката, но в интерес на истината губи от вкусовите си качества.
Пробвайте и няма да съжалите.
Макар и не много подходящо, все пак НАЗДРАВЕ!
Няма коментари:
Публикуване на коментар