неделя, 9 февруари 2025 г.

СВИНСКИ ГЪРДИ пълнени на фурна

 


    Това е едно дзверски вкусно ястие, което си няма рецепта, а има начин на направия. Прави се много лесно с минимум усилия, а става и ефектно.
    Необходими са свински гърди с кост; овкусена по собствено желание кайма; няколко резена кашкавал (моцарела, гауда - каквото има); Също така и картофи.    
    Количествата са в зависимост от бройката на гладниците. За 4-6 души - поне кило гърди; 350 грама кайма и 150 грама кашкавал и кило картофи.
Картофите се измиват, обелват и нарязват на едри парчета. Леко се осоляват, ръсват със смлян розмарин,чесън и черен пипер. 
Слагат се в добре намазнената тава на йенски съд с капак. (Може и в обикновена тава).
С остър нож гърдите се срязват покрай костта, но не до край - получава се един голям джоб. Леко се осоляват и опиперяват. В джоба се разстила овкусената кайма (на когото както му харесва - при мене - пушен червен пипер; идея кимион; черен пипер); Над каймата под месото се нареждат резените кашкавал. Добре се притиска с ръка.
Парчето гърди се поставя върху картофите, в тавата се налива малко вода, затваря се с капака и във фурната на 180С за около час и половина.
След това се маха капака, месото се намазва отгоре с мед и масло или със сос от нар и се дозапича до получаване на карамелизирана коричка.
Трябва да се изчака малко да поизстине, преди да започне да се реже (за да държи форма - инак направо се разкъсва, което не пречи на вкуса, разбира се).
Най-трудоемкото е беленото на картофите.
Ами това е, пробвайте и няма да съжалите и НАЗДРАВЕ!

Няма коментари:

Публикуване на коментар