При толкова много рецепти за разни салами, наденици, луканки, суджуци и др.п., установих с изненада, че нито дума не съм писал за телешки суджук. Разбира се, при нас и говеждото минава под знаменателя "телешко".
Това, че не съм писал, не означава и не правил. Напротив даже - правил съм доста варианти - само от телешко, смес от телешко и свинско 70:30 % и т.н. Но точно такъв правя за първи път и затова го споделям.
Всичко беше съвсем експериментално и се започна с това, че намерих едно хубаво телешко в магазина - две парчета общо 2,2 кг. И тъкмо си тръгвах мернах една тъничка сланина за 4,50 лв, но имаше само 800 грама.
Месото нарязох на кубчета и овкусих със солта и подправките и оставих в хладилника за 24 часа.
Нека си кажа и подправките за кило месо:
сол 22 грама (този път само мляна морска сол);
черен пипер - 5 грама и кимион - 3 грама
балканска чубрица - 5 грама
Заради сланината добавих още 2 грама черен пипер и 1 грам кимион
Сланината я замразих и след това я нарязах на много ситно. След нарязването я попарих с вряла вода за 4-5 минути, сплакнах, омесих с 18 грама сол и прибрах в хладилника.
Не гледайте снимката - това е от остатъка след месенето, от който направих кебапчета.
След престоя от 24 часа в хладилника, месото го смлях на по-едрата решетка и омесих много добре със сланината.
Малко почивка за цигара и питие време и сетне пълнене в червата (обикновени свински осолени).
Навързах на около 35-40 см дължина и след връзването направо на саръка.
Парчетата не съм нито пресовал, нито валирал. Просто всеки ден поне на два пъти съм ги притискал с ръка.
За седмица загубиха 30 % от първоначалното тегло, но искат още малко.
След пробното нарязване ще покажа и резултата.
Няма коментари:
Публикуване на коментар