събота, 28 декември 2019 г.

Сочно мезе от свински бузи


 Откак завърлува "африканската чума" и свинското стана космически летец, свинските бузи се оказаха по-голяма рядкост от четирилистна детелина.
 Та бях ошашавен като в месарницата видях "свинска гуша" за 6,50 лв килото. След кратък спор се изяснихме, че това си е точно онова, но вече имало благозвучно търговско име. "Бузи" вече звучало неблагозвучно и не предизвиквало интерес у малкото купувачи ...
 Толкова за въведението, а останалото следва:
Та купих свински бузи малко повече от кило - две яки парчета и една рибица и се подхванах с нещо различно:
Осоляване и овкусяване на двата вида мИсо за кило: сол 25 грама (5 грама нитритна и 20 обикновена), 6 грама едро смлян черен пипер, 3 грама пушен червен пипер, 1 грам захар, а за бузките - и 3 грама сух чесън. Всичко се втрива добре в месото. За бузите отделих 10 грама от солта, разтворих в малко бяло вино и я инжектирах с шприца вътре в месото.
Всичко това вакуумирах в пакети - филето в един пакет, бузите в друг. И след като полегнаха като Тодора в хладилника ги забравих за цели 7 дни.
И ако не ми пречеха пакетите в хладилника, сигурно щяха да си стаят още поне няколко дни.
Извадих и оставих на плота в кухнята за 12 часа и след това в слоукукъра върху решетка - на 1-ва степен за около 3 часа.
Слоукукърът дига до 90С, та един два пъти го изключвах. По някое време забих в пакета иглата на термометъра и като ми показа 71С го фраснах в купа с ледена вода и сетне с прискърбие забравих за 24 часа в хладилника - айде в интерес на истината - в купа на терасата, че там е бахърник.
Сетне всичко е ясно - нарязване тънкофайски с трепещи ръчички , сипване на питието и ни остава едно единствено нещо - да се насладих на невероятния дзверски вкус на сочните бузки.
Цялата направия отнема 20-а минути и всичко останало е търпение.
Правете смело. Ако нямате вакуумираща машинка и як плик за печене върши същата работа.
И да не забравяме - НАЗДРАВЕ!

2 коментара:

  1. Здравейте! И това мезе изглежда дзверски вкусно и бих го пробвала. Имам обаче няколко въпроса: В слоукукъра с торбичката /както е вакумирано/ ли го слагате? Предполагам слагате някаква водичка в уреда, която не стига до решетката.. и последно- Слоукукър като самостоятелен уред /моят няма решетка, та ще трябва да приспособявам някоя/ или като функция на друг уред /напр. мултикукър/? Благодаря за отделеното време и за мераклийските мезета!

    ОтговорИзтриване
  2. Да, слага се в слоукукъра както е вакумирано. На дъното слагам решетка, за да не опира в него. Може и чинийка или нещо подходящо. Залива се с вода колкото да го покрива и пак чинийка, за да не изплува. В мултикукър също става - на програма - подгряване. Тя поддържа около 60-65С 1поне нашият). А трябва водата да е постоянно на около 75С. Затова може от време на време да се превключва на друга програма и да се гледа температурата с термометър.

    ОтговорИзтриване