Започвам тази публикация направо с опасение - не знам как да нарека този дзверски вкусен домашен деликатес - дали наденица, дали сурово-сушен салам, суджук или луканка?
Показвам си домашно произведения деликатес и си го кръщавам, както мисля, че е правилно. На когото не му харесва да подминава.
От 55 год. (след детската градина) данък обществено мнение не плащам.
Та да си дойдем на думата:
Преди време бях писал, че намерих много хубаво патешко филе и си купих 3 пакета по 500 грама. Замразено и изглеждаха едни такива красиви цели парчета.
Предвкусвах удоволствието да направя едни страхотни нещица с него.
Като размразих първия пакет, изпаднах в потрес - едни такива тъниньки парчета, че направо няма какво да ги правиш. Размразих и останалите два пакета - същата история.
Наложи се много добре да ги изкисвам в марна вода с лимон, за да се отстрани от тях кръвта.
Направо не е истина, че цели 4 пъти я сменях докато остане месо без кръв. Не обичам изкисването, защото от месото се извличат полезните неща и се отмиват, но нямаше начин - просто течеше кръв от него.
И се почна едно мислене - що да го праЯ?
Реших да експериментирам с някакъв вариант за сушене - я наденица, я суджук...
Добре де, ама само от това патешко филе си представих каква подметка ще излезе след сушенето.
Много просто - 1,5 кг патешко филе, нарязано на парчета примерно 2х2 см. И в добавка 600 грама разнородно свинско за готвене и 100-а грама сланина.
Свинското се нарязва на ситно и се накълцва със сатърчето - буквално като кълцана кайма.
Двата вида месо се смесват, слагат се се солта и подправките и заминава в хладилника поне за 24 часа.
За подправките на кило заложих на сол - 21 грама сол (10 нитритна и 11 обикновена); меланж пипери - 5 грама (продават едни четири вида пипери заедно и прясно ги смлях); 2 грама кимион; иска си захар (в интерес на истината не я сложих, а турнах по 1 ч.л. мед);
От там нататък: каймата разделих на три части: в едната добавих 5 гр. червен пушен пипер и 2 грама лют; в другата - стрък праз на ситно с дължина около 20 см; в третата - щипка - буквално грам смляно семе от резене.
След 24-часовия престой последва пълнене в обикновено изкиснати свински черва. За пълненето ползвам онзи "строителен шприц".
Всеки вид се пълни по различен начин - да си ги зная. Следва теглене и контролиране процеса на сушене.
В интерес на истината при това време в момента за 10-12 дни нещата изсъхнаха.
Най-бързо съхнаха тези, който бяха пресовани като суджуци. Най-бавно - надениците.
Като загубят около 35 % от теглото си са готови.
Странното е, че бяха приготвени при еднакви условия, сушени при еднакви условия, а пресованите получиха благородна плесен.
Едното парче с праз, което оформих като "ятаган" стана твърдо и загуби 40% от теглото си, но беше най-вкусно.
Това е наденицата, която е пресована, а в процеса на сушене просто съм я притискал с ръка от време на време.
Това е огромното парче с дължина почти метър.
Ето и едно асорти от всички видове.
В интерес на истината и трите вида бяха дзверски вкусни.
При тези цени на месото май ще "заложа" на патешкото за сушени изделия - наденици, суджуци, че и била луканки.
Пробващите в лицето на Баджанака бяха много доволни и изобщо не предположиха, че е патешко.
Правете смело! Да не Ви пука кой какво ще каже (явно защото е некадърен да си го направи) ! Наслаждавайте се на един невероятен вкус и не пропущайте питието.
НАЗДРАВЕ за любителите на истинската мръФка!
Заключението накрая казва всичко за домашно-направените колбаси/мезета! Браво!
ОтговорИзтриванеБлагодарско, но наистина така мисля. Когато правиш нещо за семейството си и за приятели, го правиш съобразено с тяхните вкусови изисквания. А рецепта за това няма - има желание и опит.
ОтговорИзтриване