петък, 20 декември 2019 г.

Лесни катми - по градски


  Наредили сме се на опашка пред Прозорчето (имаме си един такъв магазин на пазара) все пенсионери - ама сме поне 7-8 човека. То там почти винаги има такава опашка, че яйцата им са много хубави и винаги поне с няколко стотинки по-евтини, както и другите стоки де. Две възрастни жени (вече не ми върви да казвам Баби, че като към мене се обърнат с Дядо направо ми призлява) си лафят и се обясняват коя какво ще купува - естествено по Списък.  Хич не ги и слушах, ама като чух "Какви катми, ма, ша праИш с бакпулвер!" взех, че наддадох едно голямо Ушо да не пропусна... "Щом са с бакпулвер, това ще да са палачинки".
 Па другата като се разпали - "От мома така ги правя. И Мама така ги правеше, а нея я учила Баба. Па тя беше голяма домакиня". Па като я поогледох, май Мома е била преди 50-тина, че и повече лета.
Та ето и подслушаната рецепта за градски катми:
3 яйца, 1 бурканче кисело мляко - демек 500 грама (не кофичка, че сега са по 400 гр, а не като едно време), 3 с.л. вода; 1 ч.л. сол с връх и 1/2 ч.л. захар. Брашно колкото поеме докато стане гъсто като бозата от едно време. В първата чаша брашно се слага 1 пакетче бакпулвер.
За печенето всичко е ясно - на бавен котлон, по-дебелички и мазане с масло.
Така ставали пухкави, а не жилави и на другия ден си били меки.
Брей, викам си това е нещо като по-различни палачинки.
Но след като любопитството ми се разпали, още като се прибрах взех, че спретнах 1/3 доза. Лесно е да се сметне.
Да си призная, чак съжалих, че подходих скептично. Станаха наистина пухкави.
Със зор отделих три броя за другия ден - е бяха си направо идеални.

Та това са лесните катми по градски.

Сега някой да не вземе да си помисли, че не знам как се правят катми и не съм наясно? Ето тук е оригиналната рецепта за катми по родопски. Имам и варианти за по-лесни катми.
В един момент се замислих- Бабите ми (и двете) винаги правеха катми. Майка ми правеше палачинки. В техните варианти - основно брашно, вода, мая и сол. Като екстра - прясно или кисело мляко. Яйца не са слагали.


Поотделих малко време да се разровя из старите готварски книги. В петте книги от 1928 -1933 год. изобщо не открих думата палачинки, нито пък рецепта за нещо подобно.

В книгата от 1943 год. открих рецепта за фридати и в скоба (палачинки).









Поотделих малко време да се разровя из старите готварски книги. В петте книги от 1928 -1933 год. изобщо не открих думата палачинки, нито пък рецепта за нещо подобно.
Прочетете я внимателно - 2 яйца, 125 мл мляко, 200 гр. брашно, бакпулвер.
Май думата палачинки е навлязла в употреба доста по-късно, а някои гражданки са продължили да наричат изделието катми, макар и да е с яйца и бакпулвер.




Пробвайте този вариант за лесни катми по градски и няма начин да не останете доволни.
Все пак бих ги нарекъл палачинки дебеланки с кисело мляко, но нека си остане така - катми по градски.
Па и се правят наистина лесно - забъркването отнема буквално минутка и може направо да се пристъпва към печенето. Само вмятам, че е удачно тиганът да се намазва съвсем леко с масло за всяка катма.

Няма коментари:

Публикуване на коментар