неделя, 8 декември 2019 г.

"Мусака" с ориз и коприва (лапад, спанак...)

 
  Предложението ми този път е за една невероятна "мусака". Иначе трябва да го нарека запеканка, но това със запечената заливка отгоре за мен си е мусака. И няма да влизам в спорове какво е мусака и какво не е.
 Така стана, че преди една седмица точно се обзаведох с цяла торба млада коприва и толкова лапад - да не повярваш, че на 1-ви декември можеш да си ги набереш от поляната. Беше точно преди да падне първият сняг.
 Хапваше ми се нещо по-различно и затова заложих на "мусака".
Необходимите продукти са коприва - колкото повече, толкова повече - по Мечо Пух; 1 ч.ч. ориз; 1 глава лук; 3-4 скилидки чесън; 1 морков и 1 домат; поне 300 грама тлъсто свинско месо.
За подправянето - сол, черен пипер, джоджен.
За заливката: 1 кофичка кисело мляко, 2 яйца, 3-4 с.л. брашно без връх, 1 ч.л. сода, сол и черен пипер. Както и малко твърдо сирене за настъргване.
Изпълнението е простичко: Тлъстичкото свинско се нарязва на кубчета и запържва в идея мазнина (1-2 с.л.). Вади се от съдината и в същата мазнина последователно се запържват ситно нарязаният чесън, лук и морков. След това се добавя оризът и като остъкленее се слагат 3 ч.ч. бульон (замразен във фризера винаги), но при липса - топла вода. Само че преди него - нарязаният домат и сетне подправките. Добавя се месото и се оставя да къкри поне 20-а минути - до набухване на ориза.
В това време, докато оризът се вари с месото, в купа се разбиват киселото мляко, содата и брашното, добавят се щипка сол  и черен пипер и се настъргва твърдото сирене.
Вау, отнесох се и забравих за копривата.
Докато правим предишните манипулации, я слагаме в голяма купа и я измиваме много добре.
В бързоварната кана загряваме около литър вода и попарваме копривата. След като поизстине малко, се нарязва на ситно и добавя при ориза - леко да се пръжне и тогава - нарязаните домати. 
Всичко се прехвърля в тавичка и заминава в предварително загрятата фурна на 200С за около 30-а мин.
Тавичката се вади, съдържанието се разбърква и след това се полива със заливката.
Пече се до хубаво зачервяване отгоре.
Невероятна вкуснотия.
Копривата може да се замени с лапад или със спанак.

Прави се много лесно и става невероятно вкусно.

Лесно и вкусно ястие.

Правете и НАЗДРАВЕ!!

Няма коментари:

Публикуване на коментар