петък, 20 декември 2019 г.

Пуешкото може да бъде евтино


 Отдавна не бях писал нищо в графата "как да поевтиним храната си?". Не че нямам идеи и опит, но сякаш не забелязвам интерес точно към този вид публикации...
 Въпреки това нямам намерение да се отказвам и ще продължавам да давам идеи как може да спестим едни парички, които в последно време не стигат... Данъци, такси смет, цени на водата, тока, парното, на свинското и на какво ли не хвърчат нагоре като полудели ... А за пенсиите ни увеличението ще е след цели 6 месеца с някакъв мизерен процент, който няма дори до покрие 1/10 от скока в цените.
 Не че се оревавам, но наистина става все по-трудно да поднесем на трапезата си нещо вкусно и на прилична цена.
 Днес ще дам една идея за евтино пуешко.
Цената на обезкостения пуешки бут надхвърля вече 15 лв за кило, гърдите са още по-скъпи. Обикновено пуешко много много трудно се намира.
За щастие продават пуешки маншони на нашия пазар по 2,90 лв килото.
Е, какъв е проблемът?
Днес купих 1,6 кила от тях.
Сипах си в чашката едно питие, наточих ножа и се подхванах.
Първо се отстранява кожата, а сетне с остър нож месото се обезкостява старателно като целта е да се запазят възможно най-големи парчето чисто месо.
Обзкостяването се извършва без голямо усърдие - нека по костите остане и нещичко. Няма да ги оглозгваме, а да си има и нещичко по тях.
Като резултат - 0,8 кг чисто пуешко месо, което ако го сметнеш излиза 6,00 лв за кило с оглед покупната цена.
Значи остатъкът от 0,8 кг кости с месо и кожа остава за 0,00 лв цена.
От тези кости и кожа, сварени с много подправки и зеленчуци става става невероятен бульон - поне 2 л, с невероятен вкус и доста месца за супа. Поне ние кожата я изхвърляме, но ако се отдели става невероятна с ориз.
От снимката се вижда, че не съм се престаравал с обезкостяването.
Крайният резултат за 4,70 лв (по-малко от една кутия цигари ..) имаме 0,8 кг невероятно пуешко, поне 2 л концентриран пуешки бульон с доста месце за супа.
Месото става за готвене, става и дори за влагане в суджук. Суджукът свинско с пуешко става направо уникален, а само от пуешко - дзверска вкуснотия.
Е, не трябва да сте математици, за да изчислите колко ястия за семейството ще приготвим за 4,70 лв. Ако турнем и 1,50 лв за зеленчуци, ядене за няколко поне 4-5 дни за двама пенсионери...

6 коментара:

  1. Бате,
    аз съм почитател на точно тези твои публикации.Хубаво е човек от нищо да направи нещо.А в днешно време храната наистина всеки ден поскъпва и то неимоверно.И не само тя.Но какво да се прави, България няма производство, селското стопанство е почти закрито с унищожаване на кози, овце и прасета.След време ще стане още по - зле.Но ние хората сме странни птици - продължаваме да търпим години наред да ни управляват по този начин.Но аз ти се покланям за чудесните публикации в тази насока.Как да спестим пари и да приготвим вкусно ястие е изкуство и то не е за всеки.
    Весели, мирни и благодатни празнични дни ! Честито Рождество Христово ! Христос отдаде живота си за нашите грехове и победи смъртта, нека Му се поклоним !

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря ти. Живеем в трудно време и трябва да бъдем изобретателни понякога. Ето, много обичам сьомга, но котлетите или филето надхзърлят 25 лв и нагоре. Е намерих да продават маломерни парчета от опашната част по 12 лв килото. А това е най-хубавата част от рибата и стават невероятни филенца. И затова гледам да споделям подобни "хитрости".
    Приятно посрещане на новото десетилетие!

    ОтговорИзтриване
  3. Добре, добре - полезни и "вкусни" съвети! :-)

    ОтговорИзтриване
  4. Не разполагаме с много средства, а храната ни идва скъпичка и трябва да сме изобретателни :)

    ОтговорИзтриване
  5. Да дам моя принос за икономия - при направа на супа кожата се пасира с бульон. Става една белезникава каша, която след изсипване в супата се размива и не личи, а кожата все пак съдържа вкусове и мазнини. Не съм опитвала с пуешка, само с пиле.

    ОтговорИзтриване
  6. Гергана, идеята ти е чудесна. Моите така ги "лъжа", че няма кожа - че била многууу вредна. Приятна вечер.

    ОтговорИзтриване