сряда, 14 октомври 2015 г.

Рулца с филе от сом и хамон

 Отдавна не ми беше попадало филе от сом. И то не от огромен, а от тези малките - по 1,5-2 кг. То е особено вкусно.
 Сомът го предпочитам пържен и обикновено правя филето по същият начин или пък панирано.Този път реших да го направя малко по-различно.

Продукти: за  двама човека: две филета от сом - общо 500 гр., четири резена хамон серано (може и пушен бекон, шунка или друг подходящ колбас); 30-40 грама твърдо жълто сирене, нарязано на малки парченца; сол и черен пипер на вкус. Е и една чашка хубаво бяло вино.

 Приготвяне: много простичко и лесно, макар че на пръв поглед изглежда не съвсем така.

С остър нож за филетиране, всяко филе се разрязва на две по дължина и се овкусява с много малко сол и черен пипер на вкус.


 Отгоре на всяко филе се слага парче от хамона и по няколко резенчета сирене.

 Всяко филе се навива на стегнато руло и се защипва с клечка за зъби.
 В силно загрят тиган с незалепващо покритие филенцата се запичат до побеляване на месото - буквално за 2-3 минути.
 Сипва се виното и титана се прехвърля в загрятата на 200 С фурна. Стигат му точно 10 минути. Желателно е тиганът да може да се ползва и във фурната. Ако няма - прехвърлят се в тавичка и се сипва виното.
 След 10-те минути, рулцата са готови. Прехвърлят се в друга чиния, а тиганът с останалата течност се връща на котлона. Размива се една ч.л. царевично нишесте с малко вода и в тигана, колкото леко да се редуцира. Със соса се заливат рулцата и сервират. Към соса може да се добави и нещо по-ей така - например пикантно чили сос.
(затова този червение).
Цената си е скромна: 1 кг филе от сом струва 12,00 лв, за колбаса, сиренето и виното - около  2,00 лв. Общо за 8,00 лв хубаво хапване за двама човека. 

П.П. Ако се направи обратно като се завие хамона да остане от външната страна, ще стане по-ефектно.

Няма коментари:

Публикуване на коментар