четвъртък, 29 октомври 2015 г.

Домашна сланинка




























Кой ли не си е приготвял вкусно и ароматно парче сланинка? Сигурно и всеки си има собствен метод (защото то рецепта няма). Затова ще споделя как я приготвям:

1-ви вариант: традиционен:

Сланината се нарязва на правоъгълни парчета с размери 10х5х3 см или поне приблизително.
Подготвя се солен разтвор: морска сол и вода в съотношение около 300 гр сол на 1 л вода. Слагат се 1 даф. лист, няколко - 10-а зърна черен пипер, едно-два бахърчета и 1 карамфилче. Всичко това се кипва в тенджерка на котлона, прецежда се и оставя да изстине добре.
Нареждат се парчетата сланина в емайлирана тенджера, залива се с маринатата, слага се нещо отгоре - например чиния и "забравя" на хладно за не по-малко от 48 часа.
След това всяко парче се подсушава, овалва в смес от подправки: червен пипер, черен пипер, счукан дафинов лист и задължително нарязаната на много ситно зелена част на глава-две праз.
Увива се всяко парче в домакинско фолио и оставя за 24 часа в хладилника.
Чак след това - във фризера.

ІІ-ри вариант:
Той е като първия, но се различава по това, че когато заври соления разтвор, се пущат  вътре парчетата сланина буквално за 2-3 минути. Вадят се, пак с нещо се притискат да се оцедят и "да си почиват" поне за 48 часа. И пак се повтаря процедурата с овкусяването - може само с малко сол и ситно нарязаната зелена част от праза.

В този втори вариант става направо невероятно вкусна и по крехка

Наистина се топи.

2 коментара:

  1. Ако правилно разбирам, след 3 дни сланината е готова?

    ОтговорИзтриване
  2. Горе-долу,но е хубаво да се изчакат още няколко дни. Става по-вкусна

    ОтговорИзтриване