Какво толкова - риба на скара!
Да ама не! Оказва се, че има някои тънкости при печенето на риба на скара, които затрудняват доста хора и накратко ще споделя начина, който е еднакъв за печенето на болшинството риби.
Продукти: по една рибка на човек; сол, идея черен пипер; лимонов сок; мазнина (олио или зехтин) за намазване.
За сервирането: варени или пържени картофи или домати и задължително резенчета лимон.
Приготвянето: Рибата се почиства и измива добре. Подсушава се отвън и от вътре с кухненска хартия. Отвън се осолява добре с ръка, а вътре съвсем лекичко. Поръсва се с лимонов сок и завита с домакинско фолио се оставя в хладилника. Колкото повече престои, толкова по-добре (но и 2 часа са й достатъчни, ако се бърза с печенето).
Скарата се нагрява максимално, намазва се с олио.
Всяка рибка се намазва отвън с олио - може с четка, може и с ръка и се слагат върху скарата леко напречно.
В процеса на печенето е желателно поне един - два пъти да се намаже с мазнина.
По желание може за по две три минути да се обръща и напречно на обратно, за да се получи "решетка" от скарата върху кожата на рибата.
Ръси се с черен пипер преди да се сервира - вече в чинията.
Не препоръчвам предварително рибата да се овкусява с каквото и да е друго, освен сол, защото така при печенето се запазва вкуса на самата риба. За да стане вкусна, тънкостта е предварителното хубаво осоляване, омазняване преди печеното и в процеса на самото печене - поливането й.
Някои считат като хитринка - разтварянето на 1 ч.л. лимонтозу в чашка вода и мазането с четка по време на печенето. Дава ефект при шишчета или пържоли, но при рибките го намирам за излишно и затова не го практикувам.
Няма коментари:
Публикуване на коментар