петък, 16 октомври 2015 г.

Крехки пилешки крилца на грил тиган

Надали има някой готвещ, който да не е правил пилешки крилца, че даже и на грил тиган. Вероятно и всеки си има е любим начин на овкусяване, но въпреки това ще споделя моя начин на направия, тъй като резултатът е фантастичен - изключително крехки и вкусни крилца, печени на грил тиган. Това си е направо в категорията - полезни съвети или хитринки в кухнята.

 Продукти: пилешки крилца с разчет 3-4 броя на човек. Е има и такива дето биха изяли 2, а други 5, че и повече... 
 Поради тази причина винаги ги купувам на бройка, а не на кг.
 Подправки: е тук вече става сложно, може само сол, черен и червен пипер и малко олио или зехтин за намазване.
 Може и като мене - с една смеска от подправки, която ползвам за печени меса. 
 В едно бурканче съм смесил по една чаена лъжичка черен пипер, кимион, риган, чесън на прах и сушен лук, по 1/2 ч.л. индийско орехче и млян розмарин; и толкова лимонтозу; 1 с.л. кафява захар и 2 с.л. червен пипер.  Лютивото и горчицата добавям допълнително.

 Приготвянето буквално няма какво да го описвам. На крилцата се изрязва крайната фаланга, а в сгъвката се прерязва почти докрай или се счупва ставата, за да си стои изправено. Слагат се в един найлонов плик и поръсват с подправките.  Личва им се малко мазнина (олио, зехтин), торбата се разтръсква добре и прибира в хладилника. За няколко часа.
 Пекат се на първоначално силно загрят грил тиган за 4-5 минути от всяка страна. Сетне се намаля силата на котлона на половина и идва момента на истината: Заливат се останките от маринатата в плика и с 3/4 ч.ч. бяло вино, бира, кока кола или просто водичка. Покриват се с капак и се оставят така почти до извиране на течността. Може и  да не се чака извирането на всичката течност - тогава ще се сервират със сос.

 В резултат - невероятно крехки и дзверски вкусни пилешки крилца.
 При цена около 3,5 лв на пилешките крилца изобщо не коментирам цената за една вечеря или обяд за семейството.
 Впрочем, стават толкова вкусни, че дори и гости могат да се посрещнат. Важно е и питието да е добро.

Няма коментари:

Публикуване на коментар