Надали има някой готвещ, който да не е правил пилешки крилца, че даже и на грил тиган. Вероятно и всеки си има е любим начин на овкусяване, но въпреки това ще споделя моя начин на направия, тъй като резултатът е фантастичен - изключително крехки и вкусни крилца, печени на грил тиган. Това си е направо в категорията - полезни съвети или хитринки в кухнята.
Продукти: пилешки крилца с разчет 3-4 броя на човек. Е има и такива дето биха изяли 2, а други 5, че и повече...
Поради тази причина винаги ги купувам на бройка, а не на кг.
Подправки: е тук вече става сложно, може само сол, черен и червен пипер и малко олио или зехтин за намазване.
Може и като мене - с една смеска от подправки, която ползвам за печени меса.
В едно бурканче съм смесил по една чаена лъжичка черен пипер, кимион, риган, чесън на прах и сушен лук, по 1/2 ч.л. индийско орехче и млян розмарин; и толкова лимонтозу; 1 с.л. кафява захар и 2 с.л. червен пипер. Лютивото и горчицата добавям допълнително.
Приготвянето буквално няма какво да го описвам. На крилцата се изрязва крайната фаланга, а в сгъвката се прерязва почти докрай или се счупва ставата, за да си стои изправено. Слагат се в един найлонов плик и поръсват с подправките. Личва им се малко мазнина (олио, зехтин), торбата се разтръсква добре и прибира в хладилника. За няколко часа.
Пекат се на първоначално силно загрят грил тиган за 4-5 минути от всяка страна. Сетне се намаля силата на котлона на половина и идва момента на истината: Заливат се останките от маринатата в плика и с 3/4 ч.ч. бяло вино, бира, кока кола или просто водичка. Покриват се с капак и се оставят така почти до извиране на течността. Може и да не се чака извирането на всичката течност - тогава ще се сервират със сос.
В резултат - невероятно крехки и дзверски вкусни пилешки крилца.
При цена около 3,5 лв на пилешките крилца изобщо не коментирам цената за една вечеря или обяд за семейството.
Впрочем, стават толкова вкусни, че дори и гости могат да се посрещнат. Важно е и питието да е добро.
Продукти: пилешки крилца с разчет 3-4 броя на човек. Е има и такива дето биха изяли 2, а други 5, че и повече...
Поради тази причина винаги ги купувам на бройка, а не на кг.
Подправки: е тук вече става сложно, може само сол, черен и червен пипер и малко олио или зехтин за намазване.
Може и като мене - с една смеска от подправки, която ползвам за печени меса.
В едно бурканче съм смесил по една чаена лъжичка черен пипер, кимион, риган, чесън на прах и сушен лук, по 1/2 ч.л. индийско орехче и млян розмарин; и толкова лимонтозу; 1 с.л. кафява захар и 2 с.л. червен пипер. Лютивото и горчицата добавям допълнително.
Приготвянето буквално няма какво да го описвам. На крилцата се изрязва крайната фаланга, а в сгъвката се прерязва почти докрай или се счупва ставата, за да си стои изправено. Слагат се в един найлонов плик и поръсват с подправките. Личва им се малко мазнина (олио, зехтин), торбата се разтръсква добре и прибира в хладилника. За няколко часа.
Пекат се на първоначално силно загрят грил тиган за 4-5 минути от всяка страна. Сетне се намаля силата на котлона на половина и идва момента на истината: Заливат се останките от маринатата в плика и с 3/4 ч.ч. бяло вино, бира, кока кола или просто водичка. Покриват се с капак и се оставят така почти до извиране на течността. Може и да не се чака извирането на всичката течност - тогава ще се сервират със сос.
При цена около 3,5 лв на пилешките крилца изобщо не коментирам цената за една вечеря или обяд за семейството.
Впрочем, стават толкова вкусни, че дори и гости могат да се посрещнат. Важно е и питието да е добро.
Няма коментари:
Публикуване на коментар