събота, 31 октомври 2015 г.

АГНЕШКИ ДЖОЛАНЧЕТА с булгур и ориз

Това ще е първата публикация от Цикъла "От старите тефтери" - сготвено преди години, записано, но не снимано. И то поради причина, че по това време нямаше такива хитри машинки, а имаше обикновени фотоапарати с лента и ако някой те видеше да хабиш скъпа лента за някаква манджа... най-малкото щяха да те сметнат за луд. 
Останалите ще ги пущам, когато има време за преписване и няма време да бъдат сготвени  отново по някаква причина.

ПРОДУКТИ:

4-5 агнешки джоланчета (по 1 бр. на човек);

По ½ ч.ч. булгур и ориз

1 голяма глава лук, 4-5 скилидки чесън

2-3 моркова нарязани на ситни кубчета

Сол, черен пипер на вкус, по ½ ч.л. мащерка, джоджен и риган



ПРИГОТВЯНЕ:

Ястието е готвено в няколко варианта и във всеки от тях си има своите предимства:



В-т 1: най-трудоемък:

Джоланчетата се овкусяват със сол и черен пипер и се оставят да престоят няколко часа в хладилника.

Загрява се зехтин – около 50 мл и в него последователно джоланчетата се запържват до зачервяване. Прехвърлят се в тенджера под налягане с около 800 мл вода и се варят около 30-а минутки.

В същия тиган от джоланчетата последователно се запържват чесъна, лука морковите, ориза и накиснатия и оцеден булгур като се добавя съвсем малко вода около 1 чаша. И тигана с полуготовите продукти се маха от котлона.

Полусварените джоланчета се прехвърлят в тава за печене, а прецедения бульон от варенето се добавя към запържения ориз и булгур. Слагат се и подправките. И с всичко това се заливат джоланчетата в тавата.

Пече се на предварително загрята на 180-200 С, до готовност ( между 45-60 минути) в зависимост от фурната.



В-т 2: относително опростен:

Джоланчетата само се запържват, веднага след тях, както е описано по-горе, лука, чесъна,  ориза, ливват се около 4 ч.ч. и подправките и това всичко заминава в тавата , която се завива с фолио и се пече във фурната – първоначално 20-30 мин. на 220 С, а сетне поне час на 180 С. Проверява се по някое време, маха се фолиото към края на печенето и се дозапича.



В-3: за тези, които не искат да си играят твърде много – само в тенджерата под налягане:

Подготвят се продуктите.

Самото запържване се извършва в нея – първо лука, чесъна, морковите, джоланчетата, ориза и булгура, общо не повече за 10-а минути. Доливат се 4 ч.ч. вода или бульон. Подправките и се вари около 45 минути.



В общи линии става много вкусно във всеки един от тези варианти.

Няма коментари:

Публикуване на коментар