вторник, 20 октомври 2015 г.

ХРУПКАВИ КРАСТАВИЧКИ




 Продукти:
2 кг корнишони, измиват се и се нарязват на кръгчета
По 1 връзка копър и магданоз – същата процедура
По ½ ч.ч. сол и захар
По 1 и ½ ч.ч. оцет и олио (предпочитам зехтин или смес по равно)
8 стрити аспирина
За оцветяването – ½ глава нарязано червено цвекло

Приготвяне:
Нарязаните краставички и зелентии се смесват в тенджера, посипват се със солта, захарта, оцета, олиото и натрошения аспирин, леко се разбъркват. Слага се и нарязаното червено цвекло (добавих и няколко опечени лютиви чушлета и един два моркова - нарязани по същия начин).

Престояват 24 часа и се прехвърлят в буркани като се заливат с маринатата.

Отначало изглежда, че маринатата е малко, но не е така – зеленчуците си пущат течност и дори накрая остава малко в излишък.
Резултатът е превъзходен.
Истината за рецептата е, че докато се мотках по пазара и се загледах в корнишоните, продавачката обясняваше как тя ги правела… Моето допълнение бе, че сложих червеното цвекло и няколко моркова (които станаха суперски) и няколко лютиви чушлета.
Важното е, че нищо не се вари и не се губи време.

Пробвах същата марината и за гъби-печурки:
Ефектът бе потресяващ.

2 коментара:

  1. Здравейте, Попаднах на тази рецепта, но не ми става ясно каква е маринатата, с която се заливат корнишоните, след като се прехвърлят в бурканите.
    Благодаря

    ОтговорИзтриване
  2. Тази, в която са престояли - освен марината, краставичките са си пуснали от сока и е достатъчен да се залеят в буркана

    ОтговорИзтриване