Август е - черният бъз всеки момент ще се появи.
Изобщо няма да говоря за ползата от него и лечебните му качества.
Има доста начини на съхранение, на употреба и т.н. Просто ще споделя, че един от тях е под формата на мармалад и как го правя поне от две-три години.
Най-разпространеният начин, който съм срещал е, че зърната без се изцеждат яко и изцеденият сок се вари до готовност. В много от описанията дори и липсва добавянето на захар.
Независимо от това, го правя по-различно и все на някого ще му допадне...
Необходими са 2 кг черен бъз зърна, 1 кг захар и малко усилия ...
Бъзът се поставя в съдената, в която ще се вари и се посипва със захарта и оставя да престои една нощ. Вари се почти до готовност и както е топъл, на порции се пасира с пасатора и прецежда през голяма цедка като се разбърква с лъжичка.
По този начин, се отделят единствено твърдите зрънца и остава една хубава маса, която бързо става на мармалад.
Това е така прецедената маса, която се връща на котлона, вари се малко, добавя се една идея лимонтузу и още топъл мармалада се разлива в бурканчетата, които изстиват обърнати върху капачката.
Страхотен мармалад, но все пак не трябва да се забравя, че е основно с лечебна цел и се хапва по-малко - 1-2 лъжички (предимно на гладно).
П.П. по същия начин правя и мармалад от боровинки и къпини, тъй като и те имат едни такива семенца дето ме дразнят.
П.П.А най-хубавия мармалад от боровинки съм правил като на кг боровинки съм слагал по 150 гр. черен бъз.
Изобщо няма да говоря за ползата от него и лечебните му качества.
Има доста начини на съхранение, на употреба и т.н. Просто ще споделя, че един от тях е под формата на мармалад и как го правя поне от две-три години.
Най-разпространеният начин, който съм срещал е, че зърната без се изцеждат яко и изцеденият сок се вари до готовност. В много от описанията дори и липсва добавянето на захар.
Независимо от това, го правя по-различно и все на някого ще му допадне...
Необходими са 2 кг черен бъз зърна, 1 кг захар и малко усилия ...
Бъзът се поставя в съдената, в която ще се вари и се посипва със захарта и оставя да престои една нощ. Вари се почти до готовност и както е топъл, на порции се пасира с пасатора и прецежда през голяма цедка като се разбърква с лъжичка.
По този начин, се отделят единствено твърдите зрънца и остава една хубава маса, която бързо става на мармалад.
Това е така прецедената маса, която се връща на котлона, вари се малко, добавя се една идея лимонтузу и още топъл мармалада се разлива в бурканчетата, които изстиват обърнати върху капачката.
Страхотен мармалад, но все пак не трябва да се забравя, че е основно с лечебна цел и се хапва по-малко - 1-2 лъжички (предимно на гладно).
П.П. по същия начин правя и мармалад от боровинки и къпини, тъй като и те имат едни такива семенца дето ме дразнят.
П.П.А най-хубавия мармалад от боровинки съм правил като на кг боровинки съм слагал по 150 гр. черен бъз.
Няма коментари:
Публикуване на коментар