петък, 14 август 2015 г.

Пълнени плоски тиквички със сирена


Е това изобщо не е рецепта, а плод на реколтата от двора - огромни тиквички (какви "тиквички" - направо тикви). 
Умишлено няма да давам количества - при мене от 1 тиквичка се получиха 9 "панички", но осем успяха да влезнат в тавата (25х25).


Тиквичката се нарязва напречно на кръгове с дебелина малко по-по малко от 2 см и се издълбава внимателното (имам си такъм специален уред - като лъчка за сладолед, но заточен от единия край като бръснач и не е никакъв проблем. После се "сваряват" на пара за 5-6 мин., колкото да омекнат или пък се прекарват през микровълновата - пак за няколко минутки със същата цел...

В тиган в 2-3 с.л. мазнина се запържват 3-4 ск.чесън (може ли тиквичка без чесън), 1 глава лук на ситно и един домат - нарязан на ситно и само месестата част. Оставят се да изстинат.
В друга купа подходящо количество сирене се намачква и смесва поне с 3 яйца и 1/2 връзка магданоз на ситно. Сетне двете се объркват, овкусяват с черен пипер и сол (при необходимост) и се пълнят тиквичките.



нареждат се в леко намаслена тавичка, отгоре обилно се поръсват с настърган кашкавал












и във фурната на 180 С - пекат се до хубаво зачервяване.












Голяма вкуснотия, но на нас ни харесаха повече добре изстинали.
Невероятно мезенце за хубаво студено питие!
П.П.За цена не говоря - 3 яйца и 300 грама сирене - има няма 3,00 лв (без тиквичката) и мезе за 4-ма и поне 2 бут. изстудено бяло вино....

Няма коментари:

Публикуване на коментар