Рецептата за тези пикантни пилешки дробчета ми я даде една моя пазарска приятелка - Милка, та затова са и "а ла Милка".
Ето го нейния оригинален вариант:
300 грама подсушени пилешки дробчета се запържват в малко мазнина за изключително кратко време (3-4 минутки колкото да станат а ла англе), веднага след това се слагат 60-70 грама нарязана печена червена капия; добавят се и 60-70 грама нарязани печурки (от консерва или пресни, но ако са пресни, се пържат няколко минути); добавят се 60-70 грама варено-пушен бекон нарязан на кубчета. След кратко разбъркване се посоляват и опиперяват на вкус, добавят се 10 грама чили и обилно заливат с кетчуп (малко повече от 1 к.ч. - но е въпрос на вкус, може и повече). Готовите дробчета се прехвърлят в чиния, посипват се с малко нарязан магданоз и обилно се ръсят с настърган кашкавал.
Докато ми обясняваше и си записвах, направо се окапах и веднага си накупих необходимите продукти - пилешки дроб, червена капия, печурки и варено-пушен бекон.
Да ама това няма да съм си Я, ако сготвя нещо по рецепта (па макар и да съм си го записал старателно под диктовка). Просто не готвя по рецепти, а по мой си начин и рядко повтарям едно и също (просто защото продуктите винаги са различни и настроението ми също). Затова и не посочвам източници на това, което готвя - видял го някъде, прочел го някъде, в главата ми е останало нещо и сетне прости комбинирам в зависимост от наличните продукти. Ей затова се възхищавам готвачите в заведенията - винаги да приготвят едно и също ястие по един и същи начин. Те това го не мога. Да ме вържат и да ми дават едни и същи продукти, пак ще ги сготвя различно ...
Направо лирическо отклонение направих и след него да се върнем на необходимите продукти:
500 гр. пилешки дробчета (ползвах замразени, че са по-евтини - 2,50 лв/кг); 2 големи червени капии; 150 грама пресни печурки; 100 грама пушено-варен бекон и 50 гр. месо от пушени ребра- нарязани на кубчета; 3 скилидки чесън; 3 домата (обелени и само месестата им част на ивици); по 1 ч.л. риган и чили на люспи; 1/2 вр. магданоз и 100 грама кашкавал настърган на едро.
Изпълнението е просто и лесно:
Дробчетата се слагат в купа с вода, в която са изсипани 1-2 с.л. оцет и толкова соев сос и се оставят да престоят час-два (на замразените им е достатъчно да се размразят). После се оставят да се отцедят и подсушават с кухненска хартия (иначе при пърженето доста пръскат). Месцата се нарязват. Чушките се обелват с белачката за зеленчуци (грехота е през лятото да се правят печени чушки) и нарязват на квадрати.
В голям тиган се загряват 2-3 с.л. зехтин и дробчетата се изпържват до полуготовност (за по 2-4 минути) на 3-4 партиди и се прехвърлят в купа; същата съдба я следват и месцата; После в същата мазнина се пущат чесънчетата, нарязаните чушки, гъбите и се заливат с доматите. Като заври зеленчуковата смес в нея се връщат дробчетата и месцата - трябват им максимум 6-8 минути да поврят. Слагат се всички подправки - сол, черен пипер, риган, чили и магданоз ...
Пресипва се в голяма чиния, поръсва се с настъргания кашкавал и веднага на масата... Само да знаете колко пиене носи и стига направо за четирима души да се натъпчат скромно ...
П.П. Цената - 1,25 лв за дробчетата, 0,40 лв за чушките, 1,40 за бекона, 1,00 лв за кашкавала; 0,70 лв за гъбите и за всичко останало до левче - общо за 6,00 лв - направо си е без пари. Е, труда няма да го броим....
Направо лирическо отклонение направих и след него да се върнем на необходимите продукти:
500 гр. пилешки дробчета (ползвах замразени, че са по-евтини - 2,50 лв/кг); 2 големи червени капии; 150 грама пресни печурки; 100 грама пушено-варен бекон и 50 гр. месо от пушени ребра- нарязани на кубчета; 3 скилидки чесън; 3 домата (обелени и само месестата им част на ивици); по 1 ч.л. риган и чили на люспи; 1/2 вр. магданоз и 100 грама кашкавал настърган на едро.
Изпълнението е просто и лесно:
Дробчетата се слагат в купа с вода, в която са изсипани 1-2 с.л. оцет и толкова соев сос и се оставят да престоят час-два (на замразените им е достатъчно да се размразят). После се оставят да се отцедят и подсушават с кухненска хартия (иначе при пърженето доста пръскат). Месцата се нарязват. Чушките се обелват с белачката за зеленчуци (грехота е през лятото да се правят печени чушки) и нарязват на квадрати.
В голям тиган се загряват 2-3 с.л. зехтин и дробчетата се изпържват до полуготовност (за по 2-4 минути) на 3-4 партиди и се прехвърлят в купа; същата съдба я следват и месцата; После в същата мазнина се пущат чесънчетата, нарязаните чушки, гъбите и се заливат с доматите. Като заври зеленчуковата смес в нея се връщат дробчетата и месцата - трябват им максимум 6-8 минути да поврят. Слагат се всички подправки - сол, черен пипер, риган, чили и магданоз ...
Пресипва се в голяма чиния, поръсва се с настъргания кашкавал и веднага на масата... Само да знаете колко пиене носи и стига направо за четирима души да се натъпчат скромно ...
П.П. Цената - 1,25 лв за дробчетата, 0,40 лв за чушките, 1,40 за бекона, 1,00 лв за кашкавала; 0,70 лв за гъбите и за всичко останало до левче - общо за 6,00 лв - направо си е без пари. Е, труда няма да го броим....
Ред е на силно изстуденото питие и наздраве!
благодаря,че направи моята рецепта горда съм с това,надявам се занапред отново да създавеаме красиви и дзверски вкусни неща
ОтговорИзтриванеРецептата ти е много добра и често се прави
ОтговорИзтриване