Изпаднах едва ли не в пълен потрес като разбрах, че любимата и лятна и зимна салата (разядка) от печени червени чушки някои хора й казвали "северняшка салата" - абе както и да е. Даже пък една позната й казва "лятна лютеница" ?!
Това е една страхотна вкуснотия, която се приготвя лесно - може да се може върху филия хляб, да се похапва като салатка и да бъде мезе към питието.
Харесвам си я най-вече през лятото, когато има изобилие от червени чушки и могат да се опекат на тенекията върху огън и чушките да получат онзи аромат на "опушено", дет ни преследва непрекъснато кат става дума за нещо вкусно-
Количества няма, необходими са ни червени капии (колкото по-тлъсти, толкова по-добре), скилидки чесън, магданоз и хубаво сирене. Разбира се сол, черен пипер, хубав зехтин (сто пъти съм казвал, че ползвам само овкусен в подправки зехтин) и някоя любима миризмица.
Чушките се пекат на тенекията (имам страхотно изобретение за тази цел - дъното на една стара акумулираща печка - яка тенекия с краче9та и много подходяща за огъня), задушават и обелват.
Идва и приятната забавна част - кълцането върху дъската.
Не е нужно да се обяснява как се прави - хубав сатър, дъска и кълцане с кеф.
Първо чушките, добавя им се чесъна, магданоза ( колкото повече толкова повече - по Мечо Пух).
Удоволствието е и сиренето да сложи и то да се си накълцва с чушките ....
Както всичко си е на дъската се залива със зехтина, чърно пиперче (сол, ако сиренето не е достатъчно солено), малко риган и сме готови.
Нека салатката престои в хладилника час-два и е готова да поеме хубавото питие.
Нищо особено, дори не е рецепта, а е една споделена вкуснотия. Зимата също си я правя, но през лятото ми е по-вкусна, защото й пъхвам при кълцането едно-две презрели доматчета. Все пак-въпрос на вкус ...
Няма коментари:
Публикуване на коментар